14.8 C
Paşcani
joi, septembrie 23, 2021
Array

Minunea din Iaşi. Peste 5.000 de invalizi s-au însănătoşit brusc. Ce s-a întâmplat

Numărul pensionarilor ieşeni care beneficiază de pensie de invaliditate a scăzut cu peste 20% în ultimii trei ani, după ce au fost intensificate controalele în domeniu. Potrivit datelor furnizate de Casa Judeţeană de Pensii Iaşi, din cei peste 23.600 de beneficiari ai unei pensii de invaliditate existenţi în 2010, la finele lunii iulie mai existau puţini peste 18.400.

Cauza nu ar fi nicidecum una naturală, ci mai mult înăsprirea condiţiilor de acordare a acestor pensii şi intensificarea controalelor. „Analizând evoluţia numărului de pensionari, pe categorii de pensii, în perioada 2010 – iulie 2013, se observă trendul descrescător al beenficiarilor de pensie anticipată şi de invaliditate începând cu anul 2011. Acesta este efectul modificărilor legislative care au descurajat pensionarea anticipată prin majorarea penalizării, Legea 263/2010, şi au clarificat criteriile de încadrare în grad de invaliditate, prin Hotărârea de Guvern 155/2011”, a precizat Adriana Grecu, directorul CJP Iaşi. Cu alte cuvinte, din 2010, când au fost făcute publice mai multe cazuri de pensionari care beneficiau de pensie de invaliditate ilegal, s-au intensificat controalele. Totodată, după modificările legislative, membrii comisiilor medicale care îi verificau pe beneficiari au început să fie mult mai stricţi, motiv pentru care unii pensionari au refuzat de bunăvoie să se mai prezinte la control, potrivit şefei CJP Iaşi. În ceea ce priveşte numărul pensiilor acordate anticipat sau anticipat parţial, acesta a scăzut de la 4.325 în 2010, la 4.005 la finele lunii iulie. În total, s-a înregistrat o scădere uşoară a numărului total al pensionarilor din sectorul de stat în ultimii trei ani,de la 146.500 în anul 2010, la 145.400 în iulie 2013. O scădere mai consistentă s-a produs, însă, în rândul pensionarilor din sectorul agricol, care au scăzut de la peste 38.000 în 2010 la puţini peste 30.000 la sfârşitul lunii iulie. Dacă în privinţa numărului pensionarilor s-au înregistrat numai scăderi, nu putem vorbi despre acelaşi trend în ceea ce priveşte evoluţia pensiei medii pe judeţul Iaşi. Odată cu creşterea punctului de pensiei la începutul lunii ianuarie, de la 732,8 lei la 762,1 lei, valoarea pensiei medii în judeţul Iaşi a crescut, însă tot se află sub valoarea medie naţională. Astfel, dacă în anul 2010 pensia medie în judeţ era de 728 lei, iar în iulie 2013 atingea valoarea de 797 lei, la nivel naţional această valoare a crescut de la 734 lei la 812 lei. Din datele centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice, rezultă că judeţul Iaşi se plasează pe locul 15 în funcţie de pensia medie. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte valorile maxime şi minime ale pensiilor primite de ieşeni, exceptând pensiile primite de magistraţi, cele mai mari trei valori sunt de peste 5.500 lei. La polul opus se situează 23.000 de ieşeni care sunt beneficiari ai îndemnizaţiei sociale pentru pensionari, în valoare de 350 lei. Suma este rezultată din calculul pensiei cuvenite şi completată până la acest nivel minim de 350 lei de la bugetul de stat.

Sursa Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Mascații au descins noaptea trecută la Pașcani. Un urmărit național a fost găsit

În noaptea de 22 spre 23 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Paşcani, cu sprijinul Serviciului...

Ciobanul din Soci care şi-a ucis tatăl cu făcăleţul vrea o pedeapsă minimă

Ciobanul din Soci care şi-a ucis tatăl cu făcăleţul vrea o pedeapsă minimă. A fost trimis în...

Florin Cîțu: „Activitățile economice se vor închide la ora 18.00 acolo unde incidența trece de 4 la mie”

Premierul Florin Cîțu a anunțat că miercuri Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) va regelementa o...

Cum, cui, când va fi administrată doza a treia de vaccin. Cine nu trebuie să o facă

O vor primi din 28 septembrie toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI