29.6 C
Paşcani
vineri, iunie 25, 2021
29.6 C
Paşcani
vineri, iunie 25, 2021
Array

Ministrul Culturii în vizită la Paşcani: Cultura vie, nu muzeu, la Palatul Cantacuzino. Domeniul trebuie reîntregit

oferta.oceancredit.ro
horacredit.ro/
creditfix.ro
answear.ro
credius.ro
creditprime.ro
elefant.ro
vivacredit.ro
elefant.ro

Ultimele știri

Vizita importantă pentru viitorul cultural al municipiului Paşcani. Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu însoţit de o echipă de consilieri au păşit astăzi în ceea ce a mai rămas din Palatului Cantacuzino. Au venit să vadă cu ochii lor clădirea monument istoric pentru care administratia locală solicita fonduri europene şi sprijin guvernamental în vederea renovării şi reintroducerii ei în circuitul cultural.
Ministrul Alexandrescu a rămas impresionat de potenţialul domeniului care a aparţinut familiei Brătianu şi a făcut câteva propuneri administratiei locale. Prima şi cea mai importantă ar fi ca în proiectul de finanţare să fie aplicat pentru realizarea unui centru cultural activ, nu pentru un muzeu.
„Dacă vreţi să obţineţi finanţare aici trebui amenajat un centru pentru cultura vie, nu un muzeu, pentru expoziţii de pictură, teatru, evenimente culturale şi artistice… „ a spus reprezentantul Guvernului.
Al doilea sfat a fost fost ca administratia locală să facă demersurile necesare pentru reîntregirea domeniului, de la poarta de intrare, acolo unde acum funcţionează un restaurant.

.,Dacă veţi reîntregi domeniul boieresc veţi avea mai multe şanse la finanţare… El trebuie redat circuitului cultural într-o formă cât mai autentică” a mai adăugat ministrul Culturii.
Însoţit de viceprimarul Vasile Axinte, administratorul public Gică Zanet şi câţiva functionari din primărie oaspetele de la Bucureşti a vizitat încăperea. A rămas impresionat de gradul de degradare al cladirii dar şi de frumuseţea elementelor arhitecturale.

[vc_gallery type=”nivo” interval=”3″ images=”80876,80880,80881″ img_size=”900×646″ onclick=””]

„Sunt elemente arhitecturale importante aici. Trebuiesc protejate. Aveţi nevoie de un paznic permanent mai ales dacă veţi accesa fonduri europene…”
Ministrul a apreciat eforturile Primăriei Paşcani pentru renovarea Palatului Cantacuzino şi a apreciat că în patru ani de zile lucrările ar putea fi finalizate, cu fonduri europene.
„Primăria a făcut foarte mult până acum. A cumpărat cladirea şi a făcut o parte documentaţiile tehnice. Trebuie atenţie la dosarul de finanţare, pentru că cererea să fie aprobată…”.
Menţionăm că tot astăzi reprezentantul Guvernului a vizitat Palatul A.I. Cuza de la Ruginoasa dar şi obiective culturale din municipiul Iaşi.

Palatul Cantacuzino din Paşcani a fost luat de comunişti şi transformat în Casa Pionierilor apoi Clubul Copiilor. Moştenitorii au revendicat drepturile apoi le-au vândut Primăriei Paşcani în anul 2013 pentru suma de 180.000 Euro.

De atunci este într-o stare avansată de degradare după ce a fost devastat de hoţi. Acum ar fi nevoie de peste 12 milioane de lei pentru reabilitarea clădirii. Proiectul pentru fonduri europene urmeaza să fie depus imediat după deschiderea sesiunii de finanţare.

[vc_video link=”https://www.youtube.com/embed/sbsIH6aiv3c”]

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
câțiva nori
29.6 ° C
31.5 °
24.1 °
68 %
1.8kmh
19 %
vin
30 °
sâm
28 °
Dum
25 °
lun
26 °
mar
28 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI