23.7 C
Paşcani
luni, august 15, 2022
Array

Ministerul Sănătăţii ia în calcul modificarea unui ordin care îi lăsa fără venituri pe părinţii copiilor bonavi de diabet

Părinţii copiilor bolnavi de diabet zaharat vor putea primi o şansă, în urma articolul publicat în data de 10 octombrie în „Ziarul de Iaşi“, cu numele „Proiect inuman! Copiii bolnavi de diabet vor rămâne fără niciun ajutor de la stat“.

În cadrul acestuia sesizam absurditatea situaţiei în care nu vor mai primi indemnizaţii, în urma unui proiect de modificare a vechiului ordin 725 din 2002, care presupune ca un copil bolnav de diabet să poată fi încadrat într-un grad de handicap doar dacă îndeplineşte criterii medicale greu sau imposibil de îndeplinit, care sunt întâlnite doar la adulţi.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) susţin că, în perioada 14 – 30 septembrie, au fost primite de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturile Copilului şi Adopţie (ANPDCA) un număr semnificativ de propuneri şi sugestii pentru modificarea şi completarea actului normativ. Mai mult, recent a avut loc şi o întâlnire între membrii Comisiei de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, reprezentanţi ai ANPDCA şi ai Ministerului Sănătăţii, care au analizat cele reclamate. „Au fost analizate toate observaţiile primite şi au fost acceptate în totalitate. Estimăm ca acest proiect de act normativ să intre în vigoare la finele lunii noiembrie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial“, a precizat Valentin Popescu, purtător de cuvânt al MS.

Mai mulţi părinţi ieşeni, dar şi din alte zone ale ţării, se declaraseră nemulţumiţi şi revoltaţi de aceste modificări, deoarece, dacă se aprobă în forma propusă, pe lângă faptul că părinţii nu vor mai primi acea indemnizaţie de asistent personal, care le permite să renunţe la serviciu pentru a putea avea grijă de copil, le este pusă şi viaţa celor mici în pericol. Unul dintre aceştia este şi Horaţiu Muraru, care face demersuri pentru modificarea acestui proiect încă de când a fost propus spre dezbatere publică. „Sper că într-adevăr va fi aşa, şi că se lucrează la toate modificările propuse. E un mare pas înainte pentru noi, şi sunt optimist că se vor rectifica acele prevederi“, a precizat acesta, care este părinte al unui băieţel diagnosticat încă de la doi ani şi 11 luni cu diabet zaharat tip I insulinodependent.
Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow