14.3 C
Paşcani
sâmbătă, septembrie 30, 2023
Array

Vine Mos Nicolae. Copiii din Gradinitele Pascanene il asteapta

Copiii din gradinitele pascanene sunt in asteptarea lui Mos Nicolae. Ei au inceput deja pregatirea serbarilor si a poeziilor pentru a-l impresiona pe mosul.

Se spune ca Mos Nicolae a existat cu adevarat in persoana episcopului din Myra -Lichia (pe meleagurile Turciei de astazi), persoana cu frica si cu credinta netarmuita in Dumnezeu ce a trait in secolul al IV-lea. Lui Nicolae de Myra ii sunt atribuite numeroase fapte bune fata de cei saraci si napastuiti, dar si miracole, numele sau traducandu-se prin „biruitor de popor”. Provenind dintr-o familie instarita, la moartea parintilor sai, si-a daruit intreaga avutie celor nevoiasi. El este cel care a intemeiat manastirea Sionului, unde a fost si inmormantat.

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Mos Nicolae, este povestea celor trei fete sarace, care neavand zestre, nu puteau sa se casatoreasca si urmau sa fie vandute de catre tatal lor unor barbati instariti. Se spune ca Sfantul Nicolae, aflandu-le durerea, le-a aruncat pe geam intr-o noapte, cate un saculet de bani pentru fiecare. Saculetii au cazut fie in ciorapii pusi la uscat, fie in ghetute. De aici este obiceiul ca darurile de Mos Nicolae sa fie puse in ghetute.

În tradiţiile româneşti Mos Nicolae are atribuţii străine de statutul său ierarhic: apare pe un cal alb, aluzie la prima zapadă care cade la începutul iernii.

La Gradinita nr 1 din Pascani, copiii pregatesc deja serbari, cantece si poezii pentru a-l intampina pe mosul. Ei spun ca asteapta de la mosul, masinute, avioane dar si dulciuri.

Alte articole