13.4 C
Paşcani
sâmbătă, iunie 3, 2023
Array

Un fierar din Motca, printre cei mai iscusiti din judet

Mestesugurile inca exista. Dovada vie este in comuna Motca, acolo unde se afla unul dintre cei mai priceputi mesteri fierari din judetul Iasi.

Un barbat in varsta de 46 de ani de etnie rroma, Costica Marchidan, modeleaza fierul atat la cald cat si la rece inca din copilarie, mostenind aceasta indeletnicire de la bunici.

Mesterul fierar are un atelier simplu, fara masinarii sofisticate. Matritele sunt facute de el si cei doi fii ai sau, ei nu au practic de unde plati mii de euro pentru o masina care sa le faca flori din fier forjat sau alte forme complicate.

Modelarea la cald a fierului nu este un proces simplu. Mesterul plateste cu sudorile fruntii fiecare produs realizat prin aceasta modalitate, mai ales pentru faptul ca acest mestesug reprezinta o parte din identitatea rromilor.

Anul trecut a participat la proiectul Romano-Butiq desfasurat la Iasi. In cadrul acestui proiect mesterul fierar a prezentat o masa facuta din potcoave de fier sudate, un pat suspendat dar si rame pentru oglinzi. Celor care au fost interesati, Costica Marchidan a oferit mici sfaturi din meseria lui.

Acesta expozitie a avut roade chiar si pentru mester. A fost solicitat sa faca 50 de scaune din fier forjat de pe urma carora a castigat suma de 4.000 de euro.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow