More

  Un fierar din Motca, printre cei mai iscusiti din judet

  Array

  Mestesugurile inca exista. Dovada vie este in comuna Motca, acolo unde se afla unul dintre cei mai priceputi mesteri fierari din judetul Iasi.

  Un barbat in varsta de 46 de ani de etnie rroma, Costica Marchidan, modeleaza fierul atat la cald cat si la rece inca din copilarie, mostenind aceasta indeletnicire de la bunici.

  Mesterul fierar are un atelier simplu, fara masinarii sofisticate. Matritele sunt facute de el si cei doi fii ai sau, ei nu au practic de unde plati mii de euro pentru o masina care sa le faca flori din fier forjat sau alte forme complicate.

  Modelarea la cald a fierului nu este un proces simplu. Mesterul plateste cu sudorile fruntii fiecare produs realizat prin aceasta modalitate, mai ales pentru faptul ca acest mestesug reprezinta o parte din identitatea rromilor.

  Anul trecut a participat la proiectul Romano-Butiq desfasurat la Iasi. In cadrul acestui proiect mesterul fierar a prezentat o masa facuta din potcoave de fier sudate, un pat suspendat dar si rame pentru oglinzi. Celor care au fost interesati, Costica Marchidan a oferit mici sfaturi din meseria lui.

  Acesta expozitie a avut roade chiar si pentru mester. A fost solicitat sa faca 50 de scaune din fier forjat de pe urma carora a castigat suma de 4.000 de euro.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  PMP cere adoptarea în regim de urgenţă a legilor privind eliminarea pensiilor speciale şi reducerea numărului de parlamentari la 300. (P)

  PMP a cerut astăzi convocarea Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului pentru eliminarea din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor a...

  Investitii din fonduri UE, in pericol! Trei proiecte in intarzaiere. Primarul Pintilie, depasit de complexitatea problemelor

  Situatie ingrijoratoare la Primaria Pascani cu investitiile publice finantate partial din fonduri europene. Trei din cele patru proiecte aflate in derulare prin ADR  Piatra...

  Reportaj despre un elev de la Liceul Special Târgu Frumos, devenit profesor în școala de unde a pornit în viață – VIDEO

  Avea doar 9 ani când o afecţiune oftalmologică îl lăsa fără vedere. Dar nu şi fără speranţă. A terminat şcoala, a făcut facultatea şi...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI