9.1 C
Paşcani
marți, septembrie 21, 2021
Array

MESAJE DE CRĂCIUN. Urări tradiţionale şi urări prin SMS

Pentru români, celebrarea Crăciunului este de neconceput fără urările specifice acestei sărbători majore a lumii creştine. Generice ori personalizate, urările s-au cristalizat în timp, în cultura română, sub forma colindelor – expresie a unei spiritualităţi unice, de o sensibilitate şi un rafinament imagistic inconfundabile. Iar mersul la colindat (sau la urat) a devenit în tradiţia românească o componentă esenţială a obiceiurilor şi datinilor de Crăciun.

Aproape fără excepţie, colidele vestesc bucuria Naşterii Domnului şi se încheie cu urări explicite, de pace, sănătate, belşug şi fericire pentru cei colindaţi

„Rămâi, gazdă, sănătoasă/ C-ai primit colinda noastră/ Şi la anul când venim/ Tot aici să te găsim! ”;

„Te lăsăm acum, creştine/ Dar să ne-ntâlnim cu bine/ Şi la anul care vine/ Tot cu pace, tot cu bine!”;

„Colindiţa nu-i mai multă/ Să trăiască cine-ascultă/ Sus la ceruri o-nălţăm/ Şi la gazde o-nchinăm/ Să rămâneţi sănătoşi/ Sănătoşi şi bucuroşi/ Sărbătoarea lui Hristos/ Să vă fie de folos!”.

MESAJE DE CRĂCIUN. Urările prin SMS

Astăzi, însă, cultura internetului şi a smartphone-ului este pe cale să impună un nou tip de urare – urătura SMS-istă, de „fabricaţie proprie”, ori luată de-a gata de prin diverse site-uri. Cei „de modă veche”, care se mulţumesc doar cu o urare simplă, în registrul tradiţiei, au la îndemână varianta „Crăciun fericit!”, completată eventual cu „sănătate”, „bucurii”, „belşug” etc.

Cine vrea ceva mai „intelectual” apelează la urările din categoria „Fie ca….”: „Fie ca Sfânta Sărbătoare a Naşterii Domnului (a Crăciunului să vă dea (aducă, găsească, facă, umple inimile, bucure sufletele etc.)”, formulare la care urătorul SMS-ist poate adăuga orice îi trece prin minte. O altă categorie este cea a „originalităţilor”, în care „steluţe” rimează cu „sărmăluţe”, „divin” cu „vin”, Moşul cu sacul încărcat e un tupeist ce nu mai coboară, ci urcă pe horn, ca să lase un Ferrari sub bradul vreunei piţipoance : „Pe la geamuri cad steluţe/ Iar pe foc sunt sărmăluţe/ Bradul e la locul lui/ Moşul e la treaba lui/ Să vă fie vouă bine/ Acum şi-n anul care vine!”; „E Crăciun, este divin/Ne uităm pe geam afară/ Prin zăpadă Moşul zboară?/ Ni se trage de la vin!” ; „L-am văzut urcând pe coş/ Cu tupeul lui de Moş/ Şi în sac avea de toate/ Bani, noroc şi sănătate/ Sigur vine şi la voi/ Fiindcă e trimis de noi/ Crăciun fericit şi La mulţi ani!”; „Un brad cât mai frumos/ Să vină Moş Crăciun cu un Ferrari şi să plece pe jos!” .Nu lipsesc din ofertă nici urările cu iz lirico-sentimental din categoria ”câte-un pic, pic, pic”: „Crăciun fericit, cu un strop de fericire, un strop de iubire, un strop de noroc şi dacă se poate, toate la un loc!”. Iar lista poate continua mult şi bine.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Două săptămâni de teste la gimnaziu și liceu, în toate școlile din județ

Nici bine nu a inceput scoala ca pe elevii din Pascani, Targu Frumos, Harlau si comunele din...

Ce se întâmplă cu dosarele de daună ale șoferilor care au RCA la City Insurance. Anunțul Fondului de Garantare

Fondul de Garantare a Asiguraţilor primeşte, de luni, cereri de deschidere a dosarelor de daună din partea...

Două ore și jumătate de acțiune la Pașcani. Polițiștii și jandarmii au dat amenzi

La data de 19 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 12.30, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului...

Șofer băut prins în Târgu Frumos de un polițist aflat în timpul liber

La data de 19 septembrie a.c., un poliţist aflat în timpul liber a depistat un bărbat de...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI