5.3 C
Paşcani
joi, aprilie 18, 2024

Medicii de la sate spun că nu primesc vaccin Johnson cu toate că au listele pline. Autorităţile o scaldă

Listele de aşteptare sunt pline, dar serul de la Johnson&Johnson lipseşte. Acesta este vaccinul administrat de medicii de familie, pentru că poate fi păstrat la un frigider normal. Este şi în preferinţele ieşenilor din mediul rural pentru că se administrează într-o singură doză, iar efectele secundare par a fi într-un procent foarte mic.

În timp ce numărul persoanelor vaccinate zilnic în judeţ se află într-o scădere continuă, medicii de familie din câteva sate ieşene spun că au persoane dornice să se imunizeze, însă nu au pentru ei dozele necesare.

Medicii vaccinează în cabinetele proprii cu vaccinul Johnson&Johnson care se administrează într-o singură doză, acesta fiind unul dintre motivele care îi determină pe oameni să aleagă acest ser.

Spre exemplu, ieri în Movileni erau pe lista de aşteptare 87 de persoane care aşteaptau cât mai repede să se vaccineze la cabinetul medicului Iuliana Savescu, dar dozele lipseau.

„Pe lângă aceştia care vor chiar acum să se vaccineze, mai sunt şi alte persoane cu care sunt discuţii că ar vrea să facă, dar nu se grăbesc. Toată lumea vrea acum vaccinul Johnson care este în doză unică şi fără efecte secundare, dacă la celelalte vaccinuri oamenii spuneau că au avut efecte secundare, la acesta nu am avut niciunul. Însă momentan nu avem doze, am primit 25 de doze în luna mai pe care le-am făcut în două zile şi urmează să mai primim pentru luna iunie, aşa că aşteptăm să mai primim, sperăm până la finalul lunii”, a precizat dr. Iuliana Savescu, medic de familie în Movileni.

Medicii de familie spun că ar fi dispuşi să meargă personal să preia vaccinurile pentru a uşura procesul de distribuţie.

DSP: Problema este ca medicii să spună la timp

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi spun însă că aceste cazuri sunt izolate şi că este vorba mai degrabă de o problemă de comunicare.

„Noi am dat doar 25 de doze iniţial ca să nu fim în situaţia în care medicii să stea cu dozele nefolosite, iar apoi să le pierdem. Dar dacă medicul de familie ne anunţă din timp, cu una-două zile înainte, putem rezolva fără să existe discontinuităţi. Am avut un caz, la Rediu, unde medicul a spus că nu a primit vaccinurile necesare, iar mâine dimineaţă (n.red. – azi) vine doamna doctor să ia dozele. Problema este să spună la timp”, a precizat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

În cursul zilei de ieri, la sediul Prefecturii din Iaşi a avut loc o întâlnire cu primarii din judeţ unde s-au discutat mai multe aspecte, inclusiv cum ar putea fi accelerat procesul de vaccinare în comunităţi.

„Am convenit chiar la şedinţă ca în cazurile în care capacitatea noastră de distribuţie este depăşită la un moment dat să vină un reprezentant de la primăria respectivă cu o maşină să ia dozele. Noi avem doar patru maşini, iar dacă este un cabinet izolat care nu este pe un traseu pe care să fie mai multe cabinete, este posibil să fie astfel de întârzieri”, a completat directorul DSP.

Vasile Cepoi îi sfătuieşte pe medici ca, dacă există solicitări mai multe de vaccinare în comunitatea lor, să ia legătura cu reprezentanţii DSP pentru a trimite echipe mobile care să imunizeze, crescând astfel şi ritmul de vaccinare.

„Până vaccinează medicul de familie 80 de persoane durează mult, dacă trimitem noi două echipe mobile într-o zi reuşim să îi vaccinăm pe toţi. Din păcate acum problema este că solicitările de vaccinare nu sunt la nivelul posibilităţilor pe care le avem, pentru că vaccinuri există”, a completat directorul DSP Iaşi.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole

Pelerinaj de Florii la Pașcani și Târgu Frumos pe 27 aprilie

Sâmbătă, 27 aprilie, înainte de Săptămâna Mare, în municipiul...

Președinte de ședință de la PNL, la propunerea PSD

Situație inedită in legislativul pascanean. Pentru ultimele sedinte pana...

Concert de muzică psaltică, la Pașcani. Corul Academic Byzantion, la Casa de Cultură, pe 26 aprilie

Protopopiatul Pașcani și Asociația Culturală Byzantion organizează înainte de...