27.6 C
Paşcani
miercuri, august 17, 2022

Medicii de familie pot da certificate medicale şi pentru perioada post-COVID-19

Medicii de familie vor putea da certificate medicale persoanelor asigurate sau nu de pe listele lor nu numai în perioada de carantină provocată de virusul SARS-Cov-2 ci și după încheierea celor 14 zile de izolare, atunci când constată că pacienții respectivi au rămas cu sechele post-COVID-19. Această decizie este rezultatul unui protocol încheiat între Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate și a fost transmisă direcțiilor de sănătate publică județene pe 19 ianuarie.

„Aceste reglementări sunt benefice pentru pacienții izolați la domiciliu care au avut COVID-19, pentru că se mai scurtează lanțul birocratic. Unii dintre acești bolnavi nu sunt apți să meargă la serviciu după ce ies din izolare. Se simt încă rău, prezintă astenie, au tulburări de somn, practic sunt incapabili să-și desfășoare activitatea. Mulți nu știu cui să se adreseze. Noi, oricum îi monitorizăm pe toată perioada bolii și știm în permanență care este starea lor de sănătate. De aceea, potrivit noilor reglementări, în funcție de starea de sănătate a acestor pacienți, mai nou, medicii de familie pot elibera, pe lângă certificatul medical de 14 zile, pentru perioada de boală, și un certificat medical pentru perioada de refacere post-COVID“, a explicat dr. Anca Deleanu, medic primar în medicină de familie și președinte al filialei Iași a Societății Naționale de Medicină de Familie.

Pentru perioada de boală pacienții vor primi 100% salariul iar pentru perioada post-COVID vor beneficia de 75% din salariu. În total, pot beneficia de până la 90 de zile de concediu medical doar pentru problemele medicale provocate de COVID-19. Aceste 90 de zile pot fi prescrise în afara celor 30 de zile pe care, potrivit Legii asigurărilor de sănătate, medicii de familie le pot elibera persoanelor asigurate de pe listele lor. De asemenea, medicii de familie vor putea elibera certificate medicale și pentru pacientul cu sechele post-COVID-19, vindecat din punct de vedere al bolii infectocontagioase, dar care, la externarea din spital nu își poate relua activitatea.
Tot potrivit noilor reglementări pentru o persoană infectată și izolată la domiciliu sau într-o altă locație alternativă declarată de aceasta, monitorizată prin consultații medicale la distanță, medicul de familie poate, de asemenea, să-i emită certificat medical, fără a mai aștepta decizia de izolare de la direcțiile de sănătate publică și scurtând, astfel, lanțul birocratic.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow