22.3 C
Paşcani
duminică, iulie 25, 2021
22.3 C
Paşcani
duminică, iulie 25, 2021
Array

Medicii de familie, obligaţi să ofere informaţii despre preţul medicamentelor prescrise

Ultimele știri

Bolnavii vor primi, începând din această lună, reţete electronice „însoţite” de mai multe explicaţii cu privire la medicamentele pe care le-au prescris medicii. Noul formular de reţetă electronică a intrat în vigoare de la 1 februarie 2014 şi conţine noi rubrici, în care medicul este obligat să completeze tot felul de lucruri despre medicaţia pe care a prescris-o pacientului său, să menţioneze de ce a ales acel produs, dar şi preţul acestuia.

Dacă pentru bolnavi noile modificări sunt binevenite, medicii consideră însă că unele sunt puţin exagerate. Asta deoarece astfel de detalii, cred ei, nu ar trebui să apară în reţetă, ci doar pe fişa personală a pacientului. De asemenea, medicii de familie susţin că vor completa mult mai greu o reţetă şi li se va reduce timpul de consultaţii, dar şi că nu este datoria lor să ofere informaţii despre medicament, ci a farmacistului.
„Documentul actualizat conţine câteva căsuţe, unde medicii vor da tot felul de justificări pentru medicaţia pe care o prescriu unui bolnav, precum preţul, intoleranţa bolnavului la alte produse, iar astfel de date ar trebui să rămână confidenţiale, doar în registrul bolnavului”, a precizat dr. Adriana Elencu, medic de familie ieşean.
De asemenea, reţeta va conţine numărul de telefon, de fax şi adresa de e-mail a medicului fiecărui pacient. În josul paginii, formularul va conţine şi menţiunea „Foloseşte-ţi drepturile! Alege să fii corect informat! La întocmirea reţetei, solicită medicului previzări privind preţurile medicamentelor recomandate”, iar medicii consideră că acest lucru ar trebui făcut de farmacişti, ei ştiind mult mai bine.
De asemenea, medicii de familie sunt de părere că nu vor putea să le ofere cele mai bune informaţii pacienţilor despre preţul anumitor medicamente, pentru că, nici ei, nu vor şti cu exactitate astfel de detalii. O modificare este şi justificarea alegerii unui medicament şi nu a altuia, cu o altă substanţă activă sau aceeaşi, avându-se în vedere istoricul pacientului. Prevederile au intrat în vigoare la începutul acestei luni, iar noile reţete electronice se prescriu deja.

Sursa: Ziarul de Iasi

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer fragmentat
22.3 ° C
24.1 °
21.3 °
62 %
2.1kmh
78 %
Dum
21 °
lun
28 °
mar
30 °
mie
30 °
joi
33 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI