More

  Medaliat de președintele României pentru promovarea folclorului românesc

  Array

  Eveniment important pentru unul din cetățenii de marcă din zona Hârlăului. Constantin Curecheriu din Sticlăria-Scobinți a fost decorat ieri chiar de președintele României, Klaus Iohannis cu Medalia „Meritul Cultural”, alături de alți artiști populari care au făcut din folclorul românesc și promovarea lui, un mod de viață.
  iohannis cu tezaurele vii
  Ieri după-amiază la Palatul Cotroceni din București, președintele României, Klaus Iohannis a primit 26 de artiști populari care poartă denumirea ”tezaur uman viu”, conferită de UNESCO, pentru a-i decora cu Medalia „Meritul Cultural”, la propunerea făcută de Ministerului Culturii. Printre ei s-a aflat și Constantin Curecheriu, cunoscutul meșter popular din Sticlăria, care a primit ca și ceilalți păstrători ai tradițiilor românești, pe lângă decorație, o diplomă prezidențială și un premiu de 500 de lei.
  constantin curecheriu
  O parte dintre artiștii invitați au venit cu daruri pentru președintele, iar meșterul popular din Sticlăria care și-a transformat casa în muzeu după ce a ieșit la pensie, a adus și el un cadou pentru președintele țării: o mască de cerb, creată chiar de el. Darul acestuia a fost unul dintre cele mai remarcate.
  iohanis si curecheriu
  Constantin Curecheriu are planuri de viitor legate tot de zona tradițiilor și obiceiurilor românești, dorindu-și să le facă din ce în ce mai cunoscute nu doar în țară, ci și peste hotare. În iunie 2016 el va fi delegat din partea Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti” să plece în China cu lucrări reprezentative ale folclorului românesc.

  Precizăm că la ceremonia de la Palatul Cotroceni de ieri au participat 26 de artişti şi meşteşugari, din mai multe zone ale ţării, printre aceştia fiind interpreţi de muzică populară, membri ai unor ansambluri, creatori de măşti populare, încondeiatori de ouă, taragotişti, cojocari, vătafi de căluş, dansatori, constructori de instrumente muzicale populare, ţesători şi olari. La sfârșitul evenimentului cu toții au au primit aprecierile președintelui și au servit șampanie în compania sa, apoi au imortalizat momentul printr-o sesiune foto.
  iohannis2

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Zeci de pășcăneni din etapa a doua s-au imunizat la centrul de vaccinare de pe strada Sportului

  In municipiul Pascani luni a inceput vaccinarea impotriva COVID-19 a persoanelor care se incadreaza in cea de-a doua etapa a campaniei de imunizare. Activitatea...

  Comisiile de specialitate au fost completate. Mai multi la Economic, mai putini la Educatie

  Desi a castigat alegerile locale pentru Consiliul Local , la diferenta de cateva sute de voturi de organziatia PNL iar cele doua formatiuni au...

  Reprezentantii Consiliului Local in CA-urile scolilor

  Legislativul pascanean a fost convocat in regim de urgenta pentru desemnarea reprezentantilor in Consiliile de Administratie si Comisiile pentru Evaluarea si Asigurarea Calitatii, in...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI