16.2 C
Paşcani
luni, iunie 27, 2022
Array

Meci cu „goluri“ la buget: Poli Iaşi – CFR Paşcani: 6.400.000 la 1.500.000

Finanţarea fotbalului de către primărie a dus la Paşcani la o situaţie mai puţin obişnuită. Fiscul a descoperit că asociaţia care „sponsoriza“ echipa de fotbal a oraşului are datorii de peste 1.5 milioane de lei la bugetul de stat dar nu există persoane cărora să le fie imputabilă suma şi nici bunuri care să fie valorificate. Recent, inspectorii au descoperit că fostul preşedinte executiv al FCM CFR Paşcani avea în custodie o centrală termică şi încearcă să recupereze prejudiciul de la acesta. În cazul falimentului Politehnicii nu s-a găsit până acum un vinovat.

Schema finanţării unor echipe de fotbal de către primării prin intermediul unor fundaţii, întâlnită în multe oraşe din ţară, a coincis la Paşcani cu o gaură în bugetul general de stat de peste 1,5 milioane lei. Înfiinţată în 2001, asociaţia nu a depus bilanţuri contabile la Fisc, iar după intrarea în insolvenţă, administratorul nu a putut face o analiză pertinentă a activităţii economice deoarece nu a avut acces la astfel de documente. Echipa de fotbal a oraşului Paşcani a funcţionat până în 2010 prin intermediul Asociaţiei Sportive „Fotbal Club Municipal CFR Paşcani“, când s-a cerut şi aprobat dizolvarea la Judecătoria din loca­litate.

La patru ani distanţă, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice a efectuat o inspecţie fiscală în urma căreia a stabilit că asociaţia, care nu transmisese rezultatele economice, are datorii de 1.528.317 lei, motiv pentru care a cerut intrarea directă în procedura simplificată a falimentului. Cererea a fost respinsă în februarie 2015, iar câteva luni mai târziu, Fiscul ieşean a introdus o nouă acţiune privind intrarea în insolvenţă, aceasta fiind aprobată în luna noiembrie a anului trecut.

Alte trei persoane trase la răspundere

În luna decembrie, administratorul judiciar Acord SPRL, prin practicianul în insolvenţă Dan Nistor Niţescu, a publicat un raport al cauzelor ajungerii în insolvenţă a FCM CFR Paşcani, constatând că acestea sunt „cel mai probabil obiective“.

„Faţă de cele ară­tate, administratorul judiciar nu a identificat persoane cărora le-ar fi imputabilă apa­riţia stării de insolvenţă a debitorului având în vedere că prin Sentinţa Civilă din data de 26 februarie 2010 a Judecătoriei Paşcani s-a admis cererea privind dizolvarea debitorului“, a scris Niţescu în raport.

Având aceste concluzii trase, administratorul judiciar a întocmit pe 17 martie un raport final prin care cerea închiderea procedurii de insolvenţă şi radierea asociaţiei, deoarece instituţiile pu­blice abilitate i-au comunicat că aceasta nu deţine absolut niciun bun din vânzarea căruia să poată achita măcar o parte din datoriile fiscale. Totuşi, la câteva zile de la întocmirea acestui raport, Niţescu, împreună cu juriştii Fiscului, au făcut un pas cu adevărat important pentru a recuperat suma de 1,5 mi­lioane lei.

La dosarul de bază, a fost deschis un subdosar privind cererea răspunderii personale pentru patru din foştii membri aflaţi la condu­cerea clubului de fotbal păşcănean, primul termen fiind stabilit pentru 15 septembrie. Un posibil vinovat este fostul preşedinte executiv al FCM CFR Paşcani, Marian Ivan, singurul menţionat de administratorul judiciar în raportul final întocmit înainte de deschiderea procesului.

„În conformitate cu documentele anexate cererii de creanţă nr.21084/17.12.2015 a instituţiei bugetare D.G.R.F.P. Iaşi, respectiv Procesul Verbal de sechestru pentru bunuri mobile nr.15510/01.08.2008 încheiat în localitatea Pascani, str. Stadionului, nr.1, jud. Iaşi debitorul Asociaţia Sportivă «Fotbal Club Municipal CFR Paşcani» figurează în patrimoniu cu un bun mobil, în speţă o centrală termică care a fost lăsată în custodia dlui Ivan Marian. În acest sens a fost promovată acţiune în răspunderea patrimonială pentru pasivul rămas neacoperit, în cuantum de 1.528.317 lei, a persoanei în custodia căreia a fost lăsat pa­trimoniul debitorului falit“, a scris practicianul în insolvenţă.

Totuşi, potrivit portalului in­stanţelor de judecată, alături de Ivan, mai sunt traşi la răspundere alţi trei foşti colegi din conducerea clubului, cel mai sonor nume fiind al fostului consilier local PSD Vasile Pleşca, patronul cunoscutei companii din domeniul creşterii puilor Ava Star. Conform unei HCL din 25 iulie 2008, Pleşca era numit membru în consiliul de adminsitraţie al clubului de fotbal alături de Leonard Rusu şi Eduard Nica. Pleşca şi Ivan nu au părăsit fenomenul fotbalistic local şi în 2014 au înfiinţat o echipă locală de fotbal feminin alături de fiul primarului în funcţie Dumitru Pantazi, Bogdan. Celelalte două persoane care sunt trase la răspundere sunt Vasile Petru Lucescu, fost fotbalist la club şi preşedinte în 2008, şi un anume Alexandru Daniel.
Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow