26.5 C
Paşcani
miercuri, mai 25, 2022
Array

Matematica doare: creierul reacţionează la problemele dificile la fel ca în cazul durerii

Anxietatea cauzată de problemele de matematică este interpretată de creier în acelaşi fel în care răspunde la durerea fizică, conform unui nou studiu efectuat de Chicago University.

Înregistrând activitatea creierului, cercetătorii au concluzionat că oamenii care se pregătesc să rezolve o problemă grea de matematică activează aceleaşi regiuni ale creierului ca cele înregistrate la ameninţarea cu violenţa fizică. În unele cazuri, zona se suprapune chiar cu cea care procesează durerea fizică.

„Anticiparea unui exerciţiu dificil de matematică provoacă aceeaşi reacţie a creierului ca atunci când individul suferă de durere fizică – cum ar fi o arsură la mână de la aragaz”, a spus Sian Beilock, profesor de psihologie la University of Chicago.

Surpriza pentru cercetători a fost că nu încercarea în sine de a rezolva problema de matematică a făcut creierul să reacţioneze în acelaşi fel ca la durere. „Nu matematica în sine doar, ci anticiparea acesteia este dureroasă”, a explicat dr. Ian Lyons.

Cercetătorii au lucrat cu 14 subiecţi pentru acest studiu, toţi având anxietăţi legate de matematică, dar care nu erau timoraţi în general. Voluntarii au fost scanaţi cu ajutorul aparaturii RMN în timp ce rezolvau probleme uşoare de matematică, de exemplu să verifice corectitudinea calculului (12 x 4) – 19 = 29. De asemenea, au avut de rezolvat şi teste de formare a cuvintelor din serii de litere date.

Scanările au arătat că doar anticiparea problemelor de matematică a cauzat reacţia de durere la nivelul creierului.

Cercetări anterioare au arătat că acest gen de oameni tind să evite orice fel de activităţi legate de matematică, cu atât mai mult urmarea unei cariere în domeniu, scrie „Science Daily”. Studiul Universităţii Chicago explică acum şi de ce se întâmplă acest lucru.

Anxietatea asociată matematicii se poate declanşa chiar din clasa I, se arată în studiu. Cel mai adesea, profesoarele de şcoală primară o transmit elevelor. Reacţia trebuie considerată ca orice altă fobie, spun cercetătorii.

Sursa: Adevarul

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articoleAdis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow