1 C
Paşcani
marți, ianuarie 18, 2022

Masuri guvernamentale pentru cei care si-au suspendat activitatea. Ce fac societatile din Pascani

Guvernul a aprobat în ultima ședință un set de măsuri menite să diminueze efectele negative ale epidemiei COVID-19 asupra companiilor nevoite să-și suspende activitatea. Una dintre cele mai importante măsuri este plata de la buget a șomajului tehnic, în limita a 75% din salariul brut. Pentru a beneficia de această plată pentru salariați, companiile afectate vor trebui să depună o declarație pe proprie răspundere, o condiție fiind scăderea cifrei de afaceri cu minim 25%.

O altă măsură este creșterea plafonului de garantare a creditelor pentru IMM-uri, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, cu 5 miliarde lei într-o primă fază. Ulterior, plafonul mai poate fi majorat cu încă 5 miliarde lei, iar dacă este necesar, creșterea se poate duce spre 15 miliarde lei. Aceste prevederi sunt incluse într-o Ordonanță de Urgență.

Premierul Romaniei a mai anuntat ca Ministerul Finanțelor va asigura rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde lei pentru a asigura fluxul de capital către companii, tocmai pentru a putea permite companiilor să beneficieze de capitalul de lucru necesar pentru funcționare.

De asemenea la rectificarea ar urma sa fie asigurate fondurile encesare pentru decontarea concediilor medicale.

La Pascani cele mai mari probleme le au societatile care au fost obligate sa isi inchida sau sa isi limiteze activitatile, mai ales cele din comert si servicii. Sunt si societati cu sute de angajati care intampina dificultati in procesul de productie, mai ales din cauza problemelor aparute pe fluxurile de aprovizionare a materiilor prime. De exemplu la Te-Rox SA, societatea pascaneana de confectii, salariatii nu vor fi trimisi, deocamdata, in somaj tehnic. Conducerea unitatii a anuntat ca stocurile de materiale ajung cateva saptamani de zile dupa care va fi luata o decizie in functie de evolutia situatiei.
Nici la Electroputere VFU Pascani activitatea de productie nu a fost intrerupta, salariatii fiind trimisi, prin rotatie, in concediu de odihna. La Kosarom si Rompak Pascani se lucreaza la capacitate maxima, pentru asigurarea cererii tot mai mare de carne si preparate din carne , respectiv drojdie pentru produsele de panificatie.

Ce presupune somajul tehnic:

Contractele de muncă ale salariaţilor sunt suspendate la iniţiativa angajatorului, care însă e obligat să le plătească acestora o indemnizaţie lunară, scrie avocatnet.ro. Contractele sunt doar suspendate, dar relațiile de muncă nu încetează. Codul Muncii prevede că salariații trebuie să primească o indemnizație lunară de cel puțin 75% din salariul de bază, însă aceasta poate fi și mai mare de-atât. Angajatorii pot alege să plătească mai mult de 75%, dar în niciun caz nu pot merge sub el. Pe durata perioadei de șomaj tehnic, salariații se află la dispoziția anajatorului. Atunci când se decide reluarea activității, salariații se întorc la lucru și primesc din nou salariile obișnuite. O persoană care are contractul suspendat nu poate cere ajutorul de șomaj.

 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Modelele de pantaloni care nu trebuie să lipsească din garderoba unui bărbat (P)

  Pantalonii sunt piese vestimentare elementare. Prin urmare, este necesar...

Cum sa transformi rezolutiile de An Nou in realitate: 3 trucuri utile

  Poate parea ca rezolutiile de Anul Nou au devenit...

Xenoboții, leac sau armă?

Xenoboţii pot vindeca boli, dar pot fi şi arme...

Studiu. Efect neașteptat al pandemiei: oamenii par mai atrăgători când poartă mască de protecție

Oamenii de știință din Marea Britanie par să fi...

Se întoarce iarna. Cod galben de vânt și ninsori la Iași și în alte județe

Mai multe avertizări meteo valabile și pentru județul Iași...