27.6 C
Paşcani
miercuri, august 17, 2022

Măsuri extreme din cauza secetei. Pompierii voluntari din Lespezi cară apă din Siret pentru animalele din sat

Seceta prelungită afectează tot mai multe sate din apropierea Pașcaniului. În Lespezi, la solicitarea localnicilor, pompierii voluntari cară apă din râul Siret, cu autospeciala de intervenție, către gospodăriile unde sunt animale. Asta din cauza lipsei apei din fântâni, dar și a programului redus de furnizare anunțat de operatorul ieșean APAVITAL.

Localnicii spun că o astfel de seceta nu au mai întâlnit până acum. De exemplu, o fântână de peste 20 metri adâncime nu mai are pic de apă, iar zonele de ses unde pășteau animalele sunt uscate ca pe final de toamnă.

Lipsa ploilor de atâta timp a dus și la furnizarea apei din sistemul public, după un program redus. Din cauza creșterii consumului de apă, resursele din rezervoarele de înmagazinare ApaVital se epuizează cu rapiditate, fiind necesară refacerea periodică a acestora.

În aceste condiții, până pe 11 iulie inclusiv, pentru refacerea rezervelor de apă potabilă, această este furnizată în intervalul orar estimat 5.00 – 10.00 și 19.00 – 23.00, către utilizatorii din localitatea Lespezi.

Localnicii își fac rezerve de apă pentru consum în căzi, canistre sau sticle, dar și pentru spălat haine sau rufe. Se descurcă greu și cred că va fi și mai greu în perioada următoare.

Probleme cu furnizarea apei sunt și în localitățile Todirești, Stroiești, Uda, Pietrosu, Tătăruși, satele din comuna Deleni și altele.

Potrivit specialiștilor, din cauza secetei prelungite vor fi consecințe grave și asupra agriculturii, în special asupra culturii de grâu și porumb din acest sezon.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow