13 C
Paşcani
luni, martie 27, 2023
Array

Măsuri dispuse de IGSU, in cazul fenomenelor meteorologice periculoase

C.P. Începând din această dimineață, cea mai mare a țării se află sub atenționare de Cod Galben care vizează perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, manifestată prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, descărcări electrice, căderi de grindină și cantități de apă însemnate.

De asemenea, meteorologii informează că până joi seara, în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25… 30 l/mp și cu precădere în nord-vestul țării și în zona Carpaților Occidentali pe arii restrânse 50…60 l/mp.

Începând de astăzi, de la ora 16.00, până mâine la ora 10.00, județele Prahova, Dâmbovița, Buzău, Vrancea și Bacău se vor afla sub incidența avertizării de Cod Portocaliu, caracterizat de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată și înregistrarea de cantități importante de apă pe arii extinse, cuprinse, în general, între 50 și 70 l/mp.

Totodată, în intervalul 20.09 ora 11:00- 21.09 ora 21:00, pentru județul Iași a fost emisă o atenționare meteo de Cod Galben care vizează ploi în cantități de 25-30 l/mp, vânt 55-60 km/h, izolat 65-70 km km/h, vijelii și descări electrice.

Pentru asigurarea acțiunilor preventive la nivelul comunităților, au fost înștiințate asupra atenționării toate comitetele locale pentru situații de urgență ale localităților aflate sub incidența codurilor de vreme rea.

Totodată, la nivelul unităților subordonate IGSU din județele vizate, peste 4.000 de pompieri cu 1.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populației și autorităților publice locale.

Pentru eficientizarea misiunilor de răspuns în județele aflate sub avertizare de Cod Portocaliu, din ordinul inspectorului general al IGSU, vor fi dislocate detașamente operative formate din câte 10 pompieri care vor încadra tehnică destinată intervenției la inundații, după cum urmează:

De la ISU Vaslui → La ISU Bacău (un camion, două motopompe transportabile și o motopompă remorcabilă – de mare capacitate și un microbuz pentru transportul personalului la intervenții)

De la ISU Tulcea → La ISU Buzău (un camion, două motopompe transportabile și o motopompă remorcabilă – de mare capacitate și un microbuz pentru transportul personalului la intervenții)

De la ISU Galați → La ISU Vrancea (un camion, două motopompe transportabile și o motopompă remorcabilă – de mare capacitate și un microbuz pentru transportul personalului la intervenții)

De la ISU București-Ilfov → La ISU Dâmbovița (un camion, două motopompe transportabile și o motopompă remorcabilă – de mare capacitate și un microbuz pentru transportul personalului la intervenții)

De la ISU Călărași → La ISU Prahova (un camion, două motopompe transportabile și o motopompă remorcabilă – de mare capacitate și un microbuz pentru transportul personalului la intervenții)

Situația la nivel național va fi atent monitorizată de către Centrul Operațional Național din cadrul IGSU.

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENI

Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul căderilor de grindină sau a descărcărilor electrice, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Având în vedere posibilitatea averselor cu semnificative căderi de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow