2.2 C
Paşcani
miercuri, martie 29, 2023
Array

Măsura incompetenţei la PSA Paşcani: 4 mil de lei facturi neîncasate şi prescrise de pe timpul administraţiei Prisecaru/Răţoi

Situaţie ciudată la societatea locală de apă şi canalizare din Paşcani. Fără bani în conturi şi fără să mai încaseze contravaloarea serviciilor de epurare, PSA Paşcani are prescrise aproape 4 mil de lei sume de încasat de la populaţie şi agenţi economici. Mai exact sute de păşcăneni care nu şi-au achitat consumurile timp de ani de zile, acum, nu mai pot fi traşi la răspundere pentru recuperarea datoriilor. Informaţia a fost făcută publică chiar de edilul municipiului în ultima şedinţă a Consiliului Local. El a spus că nu crede în redresarea economică a societăţii locale de apă şi canalizare din cauza problemelor acumulate şi nerezolvate de mult timp.

Primarul Dumitru Pantazi a mai precizat că informaţiile privind problemele economice ale societăţii au fost ascunse de fosta conducere şi că singură grijă a directorilor a fost încasarea salariilor. În acelaşi timp nimeni nu a fost tras la răspundere pentru sumele prescrise şi nici nu au fost făcute demersurile pentru recuperarea lor de la cei vinovaţi.
Situaţia este confirmată şi de actualul director dar majoritatea datoriilor sunt moştenite de când direcţia de Apă şi Canalizare Paşcani era în subordinea directă a Primăriei. Atunci erau la butoane, Ioan Prisecaru (FOTO)  în calitate de director şi fostul primar Neculai Răţoi. În momentul de faţă sunt doar câteva zeci de procese pe rol deşi sumele de recuperat sunt uriaşe. Totuşi în fiecare lună se încasează la între 50.000 şi 90.000 de lei din restante bani cu care societatea reuşeşte să supravieţuiască.
Menţionăm că în momentul de faţă societatea de apă şi canal din Paşcani ar mai avea de încasat aproape 5 milioane de lei, din care 1 milion de la populaţie iar restul de la agenţii economici şi instituţiile publice. Peste trei sferturi din sume sunt prescrise termenul de impunere la plata fiind de 3 ani de zile.

Cel mai mare datornic ar fi Primăria Paşcani cu 2,7 mil de lei dar instanţa de judecată nu a recunoscut suma pretinsă decât în mică parte. În acelaşi timp locatarii de la peste 300 de scări de bloc nu şi-au achitat consumurile de apă de un an de zile pentru că nu au contracte de furnizare.

În momentul de faţă este în curs de finalizare un audit intern privind situaţia economică a societăţii. Controlul este făcut de o firmă de specialitate la solicitarea actualei conduceri. Viitorul PSA ar urma să fie tranşat în şedinţa viitoare a Consiliului Local, programată pe 15 iunie. Atunci va fi reluat votul pentru proiectele privind delegarea serviciilor de apă canalizare şi epurare pentru Apa Vital.

Alte articole

Cine are dreptate? Masini distruse, sofer ranit

  Doua autoturisme distruse in urma unui accident rutier. Evenimentul...

Trei zile de restrictii, de circulatie, in centrul Pascaniului

  Restrictii de circulatie in centrul municipiului Pascani in perioada...

Stolniceni -Prajescu: 105 de la Unirea Basarabiei cu România – VIDEO

Unul dintre cele mai importante momente istorice ale natiunii...

Stalp de telecomunicatii, rupt de vant

Semnal de alarma pe strada Stefan cel Mare din...

Alegeri PSD la Tatarusi, Motca si Miroslovesti

  Seria conferintelor PSD in zona Pascani pentru alegerea presedintelor...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow