21.5 C
Paşcani
miercuri, iulie 28, 2021
21.5 C
Paşcani
miercuri, iulie 28, 2021

Marşul pentru Autostradă: Primiţi cu pâine şi sare de bucureşteni şi cu jandarmii de primarul PSD

Marşul motorizat către Capitală a avut un start bun încă de la primele ore ale dimineţii de sâmbătă. Erau anunţaţi 1.000 de participanţi, însă şi-au umplut rezervoarele şi au plecat la drum în jur de 300 de şoferi de maşini mici, tiruri şi motociclişti. Mobilizarea Ministerului de Interne a fost la cote maxime, pe tot traseul echipaje de poliţie şi jandarmi ne-au petrecut cu privirea şi ne-au făcut filmuleţe pe telefoane. Un marş motorizat pentru cele două autostrăzi la ale căror hârtii se lucrează de mai bine de 10 ani, A8 şi A7. Pentru prima dată, Moldova nu mai poate aştepta şi strigă din toţi rărunchii că are nevoie de autostrăzi. Pentru a ieşi din sărăcia la care o condamnă, în continuare, Guvernul.

La ora 6.30, în Piaţa Unirii erau deja câteva maşini cărora şoferii le prindeau stea­guri la urechi. Nea Cezar stătea ca un copil cuminte, rezemat de portieră. Pe o pancartă a scris o poezie pentru guvernanţi, în care numeşte autostrada A8 drept „Fata Mor­gana“.

„Sunt şofer de 40 de ani şi vreau să mă plimb şi eu pe o autostradă până la Bu­cureşti. Cum suntem noi priviţi ca provincie de stat? Blocajul e în corupţie, acolo se blocheaz Guvernul. Îi spun autostrăzii «Fa­ta Morgana» pentru că este o iluzie. Din familia mea merg doar eu la Bucureşti, sunt reprezentantul familiei mele, al copiilor mei“, spune Cezar Gâlcă, un inginer mecanic pensionar, în vârstă de 70 de ani.

Marius a băgat 250 de lei în benzină pentru drumul acesta. Mai are în portbagaj rezerve, să fie! El a ieşit în stradă şi la protestele care au avut loc în Iaşi şi e alături de acest proiect încă de la început. Spune că nu vrea marea cu sarea, ci doar nişte drumuri decente, pe care să nu mai moară oameni.

„Săptămânal fac drumuri prin ţară, observ nevoia. Ca inginer, observ că e nevoie de infrastructu­ră. Am fost în Europa şi am văzut ce în­seamnă civilizaţia. Şi mă mai motivează un proverb care spune că, dacă vrei să scoţi o zonă din sărăcie, faci un drum. Iar jegurile de la Bucureşti mai cred că merge cu minciuni. Îţi cauţi un loc de muncă şi descoperi că nu sunt mulţi investitori care să traverseze Carpaţii“, povesteşte Marian, un inginer electroenergetician în vârstă de 32 de ani.

Pe la 7.30 s-a dat semnalul de plecare, iar primarul Mihai Chirica le-a urat protestatarilor drum bun. Pe motocicleta sa, deputatul Marius Bodea a pornit alături de coloa­na de maşini care a mers prin Roman. Însă nu a ajuns până la Bucureşti. Organizatorii au devenit şi mai optimişti când au aflat că la Bacău îi aşteaptă 40 de tiruri venite de la Suceava, dar şi 200 de maşini mici.

„A venit ziua acestui eveniment, de anul trecut am promis că vom face acest marş motorizat. Nu e un marş de plimbare, ci un protest. Sunt bani pentru aceste autostrăzi, fonduri europene care sunt date special pentru drumuri şi autostrăzi. Dar noi nu suntem în stare să le atragem, nu avem oameni capabili să facă demersuri, nişte hârtii. Nu facem acest protest doar pentru Moldova, ci pentru toţi românii“, a transmis la plecare Cătălin Urtoi, unul dintre organizatori.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer acoperit de nori
21.5 ° C
21.9 °
20.1 °
80 %
4.1kmh
100 %
mie
21 °
joi
36 °
vin
30 °
sâm
33 °
Dum
31 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI