9.7 C
Paşcani
duminică, septembrie 25, 2022

Maricica din Moţca jongla cu facturi fictive de milioane. Fiscul a găsit pe ele şi ştampila Mandolinei, deja condamnată la 9 ani

- Advertisement -

În decurs de doi ani, o ieşeancă din Moţca a ţepuit bugetul statului cu 5,7 milioane lei. A fost trimisă în judecată doar pentru o jumătate de milion de lei, din care deocamdată nu s-a recuperat nimic. Singura consolare a Fiscului a rămas condamnarea penală a evazionistei.

n februarie-martie 2015, inspectorii fiscali au verificat activitatea întreprinderii individuale administrate de Maricica Pandel. Controlul a stabilit că furnizorii acesteia făceau parte din categoria firmelor fantomă, întreprinderea Maricicăi Pandel comporându-se ca intermediar într-un circuit fictiv de mărfuri şi servicii. „Cumpăra” de la firme fantomă şi „vindea” altora, cu un profit modic sau chiar inexistent. Lipseau avizele de însoţire a mărfii, documentele de transport, ordinele de deplasare, bonurile de cântar sau contractele de închiriere care ar fi fost presupuse de activitatea rezultată din operaţiunile înregistrate. Urmarea a fost o plângere penală adresată Parchetului de pe lângă Tribunal, prin care se solicita efectuarea de cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală. Pandel era acuzată că în 2013 şi 2014 ar fi înregistrat achiziţii fictive de la 8 firme.

Operaţiunile provocaseră bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ o jumătate de milion de lei, reprezentând TVA şi impozit pe venit neîncasate. După analiza în detaliu a operaţiunilor înregistrate în contabilitatea Maricicăi Pandel în 2013 şi 2014, inspectorii fiscali au constatat că prima etapă a controlului găsise doar vârful aisbergului. Cheltuielile întreprinderii individuale fuseseră majorate artificial cu 14,3 milioane lei, prejudiciul total ajungând la 5,7 milioane lei.

CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow