8.5 C
Paşcani
vineri, martie 24, 2023
Array

Maratonul Nordul Moldovei începe din Hârlău. Traseele pregătite pentru bicicliştii amatori

A V-a ediţie a Maratonului MTB Nordul Moldovei va avea loc la jumătatea lunii aprilie 2015 şi va avea Hârlăul ca punct de plecare.

„Prima ediție a Maratonului MTB Nordul Moldovei a avut loc pe data de 30 aprilie 2011 cu startul din centrul orașului Botoșani pe un traseu pitoresc ce a inclus: cetatea dacică Stâncești, Lacul cu Nuferi și Memorialul Ipotești. Au urmat apoi alte trei ediții cu startul de la Vârfu Câmpului prin frumoasele păduri de la Cucorăni și Gorovei. Astfel acest maraton de ciclism a devenit un eveniment cu prezență națională. La ultima ediție la starul concursului s-au prezentat 200 concurenți iar de-a lungul anilor am avut cicliști din Botoșani, Suceava, Iași, Bacău, Neamț, Harghita, Covasna, Galați, Constanța, București, Cluj.

Anul acesta vom organiza a cincea ediție a acestui eveniment ciclistic cu plecare din centrul orașului Hârlău, un oraș mult iubit de domnitorii Moldovei, înconjurat de dealuri înalte, bine împădurite și de întinsele podgorii ale Cotnariului, licoarea aurie fiind cunoscută de toată lumea de peste jumătate de mileniu.
Vor fi două trasee: tura scurtă de aproximativ 30 km și tura lungă de aproximativ 60 km. Traseele vor urca unele din cele mai înalte dealuri din Moldova, separate de munții Carpați prin lunca Siretului, respectiv dealul Balș – Holm și dealul Tudora – Vorona (în jur de 600m altitudine), secționate de izvoarele Bahluiului, cel care traversează mai la vale și orașul Iași. Din vârful Balșului zările se deschid largi spre răsărit spre câmpia Moldovei.
Aceste dealuri sunt atât de mari încât privind pe hartă de la vest spre est până dincolo de stepa Kazasthanului din îndepărtata Asie, nici o formă de relief nu le poate contesta supremația. Aceste locuri bine împădurite au reprezentat un adevărat refugiu pentru populația Moldovei la vremuri de restriște, iar astăzi tainice lăcașuri de cult fiind prilej de reculegere. Cele mai cunoscute sunt: Mănăstirea Vorona, Mănăstirea Sihăstria Voronei, Mănăstirea Lacuri, Schitul Balș, Mănăstirea Oneaga, chilia din piatră a sfântului Onufrie.

O bună parte din aceste minunate locuri vor fi atinse de participanții la evenimentul organizat de noi, respectiv Asociația Pro Natura Rarău, magazinul de biciclete Activexplore.ro din Botoșani, DBL Design, primăria orașului Hârlău, primăria comunei Deleni, primăria comunei Scobinți în data de 26 aprilie 2015, cu plecare de la biserica Sfântul Gheorghe, ctitorie a lui Stefan cel Mare situată în centrul orașului Hârlău.

Și anul acesta, evenimentul va imbraca o latură socială, prin aceea că 20 de tineri din Hârlau, Deleni, Scobinți vor participa gratuit la concurs, fără a plati taxa de participare. De asemenea, în funcție de generozitatea sponsorilor, vom încerca să oferim unui număr de 10-20 copii proveniți din familii cu dificultăți, din cele trei localități cate o biciletă nouă, avand in vedere și apropierea vacanței de vară. Astfel, încercăm să apropiem tinerii de un mod de viață sănătos”, au comunicat organizatorii maratonului.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow