22.7 C
Paşcani
miercuri, aprilie 24, 2024

Managerul RAGCL şi primarul, clarificări privind contractul cu noul furnizor de gaz

Managerul regiei păşcănene de termoficare clarifica în ce conditii a fost încheiată înţelegerea cu noul furnizor de gaz, decizie criticată de o parte din consilierii locali. Este vorba despre contractul încheiat cu Tinmar Energy în luna noiembrie a anului trecut, la câteva săptămâni de zile după ce fostul furnizor închisese robinetele pentru neplata facturilor restante, iar apartamentele de la sistemul centralizat nu aveau apă caldă şi căldură.

Gelu Nedelcu spune că decizia de a semna cu noul furnizor a fost luată de el, nu de primarul municipiului. El susţine că nu i-a cerut nimeni să încheie contratul cu o anumită firma ci a ţinut cont de cea mai bună ofertă. Condiţiile impuse de alţi patru mari distribuitori erau cu mult mai dure: preţuri şi plăţi în avans cu mult mai mari, având în vedere situaţia regiei.
Atât Primăria cât şi Consiliul Local a fost informat în legătură cu aceste demersuri iar singurii interesaţi de rezolvarea problemei au fost primarul Dumitru Pantazi şi administratorul public Gică Zanet, arata şeful regiei.

Managerul RAGCL recunoaşte că înţelegerea cu fostul furnizor de gaz era mai avantajoasă ca preţ şi termen de plată. Ea a încetat în momentul în care RAGCL nu a putut să îşi achite ratele restante stabilite în urma unei eşalonări la plată. În total cca 700 000 lei. Din acest motiv au oprit furnizarea gazului. Reluarea furnizării a fost condiţionata de achitarea integrală a datoriei şi chiar de plata în avans a unei facturi, bani pe care unitatea nu îi avea la dispoziţie, spune Gelu Nedelcu.

Mai mult, Primăria Paşcani a ezitat să aloce subvenţiile în avans pentru achitarea facturilor restante,  de frică că furnizorul nu va redeschide robinetele decât după achitarea în avans a unei facturi aşa cum s-a intamplat cu EON.
Semnarea contractului cu noul furnizor era necesară pentru ca păşcănenii să aibă, din nou, căldura şi apă caldă. Decizia a fost luată şi sub presiunea consilierilor din opoziţie, cei care numărau pe reţelele de socializare zilele de când a fost întreruptă furnizarea, spune Gelu Nedelcu. De asemenea Consiliul de Administraţie nu era activ,  după expirarea mandatelor membrilor.

De cealalta parte,  primarul Dumitru Pantazi susţine că nu a participat la negocierile şi semnarea contractului cu noul furnizor ( vezi aici).  Singura grijă a Primăriei a fost ca plata subvenţiei suplimentare la căldură să aibă ca efect imediat reluarea furnizării gazului. Edilul municipiului subliniaza că nu i-a cunoscut pe reprezentanţii noului furnizor decât atunci când aceştia au venit la Primărie pentru a se asigura ca  administraţia locală sprijină regia de termoficare pentru plata facturilor la gaz.
Probleme sunt şi în momentul de faţă, de acesta dată şi la serviciul de transport în comun. Directorul unităţii atrage atenţia că legislativul local trebuie să ia cât mai repede o serie de decizii privind soarta regiei şi mandatele directorilor şi a membrilor CA.

De asemenea primarul Dumitru Pantazi spune în şedinţa de la sfârşitul acestei luni va solicita votul consilierilor locali pentru cesionarea subvenţiei la căldură care urmeaza să fie alocată RAGCL -ului în acest an,  în favoarea furnizorului de gaz, ca o garanţie de plată a facturilor.

Alte articole