27.4 C
Paşcani
sâmbătă, august 13, 2022
Array

Managerii spitalelor, intervievaţi la concurs de pacienţi. Sunt scutiți de proba scrisă

Concursul pentru managerii de spitale va deveni public şi va consta în susţinerea proiectului de management în faţa unei comisii, urmând ca la acest proces să poată participa şi un reprezentant al pacienţilor.

Cel puţin aşa prevede noul ordin privind aprobarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de manager în spitalele publice, care a fost lansat zilele trecute de Ministerul Sănătăţii în dezbatere publică. Schimbările nasc păreri împărţite în rândul managerilor de spital, în timp ce reprezentanţii pacienţilor consideră că este un prim pas pentru vindecarea „unui sistem rezistent la microbii care ţin pe loc dezvoltarea unui spital”.

Una dintre cele mai importante schimbări este faptul că proiectul de management va fi susţinut public, pe o temă aleasă din cinci domenii prioritare ale managementului spitalicesc şi adaptată la problemele spitalului pe care ar urma să îl conducă. „Faptul că prezentarea va fi publică nu este un lucru deloc rău, pentru că până la urmă această funcţie este un serviciu al comunităţii, este problema întregii comunităţii. Încă de acum zece ani de când s-a decis crearea acestei profesii de manager de spital a fost un lucru bun, deoaree te responsabilizează, îţi dă direcţii clare. Oricât de bun ai fi şi oricât te-ai pricepe ca medic, nu ai timp să mai desfăşori şi alte activităţi. Ele trebuie să fie activităţi separate, nu ai cum să faci munca de manager de spital în două-trei ore”, a declarat Cristina Dobre, managerul Maternităţii „Elena Doamna” din Iaşi.

De asemenea, în momentul de faţă, concursul constă într-o probă teoretică, sub forma unui test-grilă din legislaţia specifică activităţii spitalului şi de management sanitar, prezentarea unui proiect de management în faţa unei comisii care va fi formată din membrii consiliului de administraţie al spitalului şi într-un interviu de selecţie. „Era foarte bine să existe în continuare şi proba scrisă din legislaţie, pentru că trebuie să vezi dacă eşti pregătit pentru funcţie, devii ordonator de credite, trebuie să cunoşti toate aspectele legislative cu care vei lucra. Altfel se va întâmpla ca un spital să fie condus de un manager cu un proiect de management foarte bine făcut, însă căruia îi va lua foarte mult până învaţă legislaţie şi până se dezmeticeşte”, a precizat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iaşi.

Prezentarea proiectului de management se va face timp de maximum 20 de minute şi va fi urmată de o sesiune de întrebări care poate dura cel mult 60 de minute. De asemenea, partea teoretică de legislaţie şi management sanitar va fi evaluată de membrii comisiei prin întrebările adresate.
Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow