27.6 C
Paşcani
miercuri, august 17, 2022
Array

„Managementul Deşeurilor“ va continua tot pe bani europeni

- Advertisement -

A existat la un moment dat temerea că UE nu va prelungi finanţarea pentru acest proiect costisitor şi întârziat.

Proiectul Sistemului de Management In­tegrat al Deşeurilor va continua pe banii alocaţi României în exerciţiul financiar european 2007-2013. Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a avizat continuarea finanţării pentru zece proiecte fazate începute înainte de 2013, acestea beneficiind de o finanţare europeană totală de aproximativ 800 milioane de euro.

Faptul semnifică o economie corespun­ză­toare la bugetul actualului Program Opera­ţional Infrastructura Mare (POIM), banii rămaşi putând fi utilizaţi pentru alte proiecte de investiţii. Pe lista celor zece proiecte se află şi sistemele de management al deşeurilor din Caraş-Severin, Constanţa şi Iaşi. Proiectul SMID Iaşi beneficiază de o contribuţie europeană de 50,6 milioane de euro. Contractul de finanţare a fost semnat în 2013, iar sistemul ar fi trebuit să fie funcţional încă de la sfârşitul anului 2015.

Din cauza întârzierilor în derularea contractelor din cadrul proiectului, implemen­tarea actestuia a fost prelungită iniţial până la sfârşitul anului trecut, iar apoi, până la ju­mă­tatea acestui an. Depăşirea termenului limită de 31 decembrie 2015 a impus fazarea pro­iectului, artificiu prin care judeţul nu mai era obligat să returneze banii primiţi de la Comisia Europeană, dar trebuia să finanţeze proiectul din fondurile alocate în cadrul POIM, program destinat în principal dezvoltării reţelei de alimentare cu apă şi canalizare din mediul rural.

Sursa: Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow