22.1 C
Paşcani
miercuri, august 17, 2022

Mama ar putea ajunge la închisoare pentru că şi-a abandonat copiii minori

O femeie din Hârlău ar putea ajunge la închisoare după ce şi-a abandonat familia. Domiciliată oficial în Deleni, dar stabilită la Napoli, ea şi-a lăsat baltă trei dintre cei patru copii minori. Magistraţii din Hârlău au condamnat-o întâi la zile-amendă, pe care le-au transformat ulterior în zile de închisoare.

Dana Mihaela Ciobanu a divorţat în 2010, după 13 ani de căsnicie. Ei i-a fost încredinţată spre creştere fetiţa, fostul soţ primindu-i în grijă pe ceilalţi trei copii. Femeia a fost condamnată şi la plata unei pensii de întreţinere de 189 lei lunar. Ulterior, femeia a plecat împreună cu fetiţa în Italia, unde s-a recăsătorit. Din iunie 2011, Dana Ciobanu nu şi-a mai achitat pensia de întreţinere. Conform legii, neplata pensiei de întreţinere pe durata a trei luni constituie fapta penală de abandon de familie, pedeapsa fiind închisoarea între 6 luni şi 3 ani sau amenda.

Fostul soţ nu a mai avut de ales decât să se adreseze instanţei. Deşi femeia a fost citată în Italia, ea nu a răspuns în niciun fel acuzaţiei, întărind ideea relei-credinţe.

„Instanţa reţine că inculpata a avut o atitudine pasivă pe tot parcursul procesului penal, nu s-a prezentat şi nu a răspuns în scris solicitărilor organelor judiciare, iar infracţiunea comisă de aceasta aduce atingere bunei creşteri şi educaţiei minorilor care au nevoie atât de sprijinul moral al părinţilor, dar şi de cel financiar. De asemenea, instanţa are în vedere şi faptul că inculpata nu se află în ţară, şi-a format o altă familie în Italia, nu a mai ţinut legătura cu cea din ţară, aceasta manifestând dezinteres total“, au apreciat magistraţii.

Aceştia au luat totuşi în calcul faptul că femeia se afla la primul conflict cu legea penală, stabilind în sarcina ei doar plata unei amenzi de 10.000 lei, echivalentul a 200 de zile-amendă. Sentinţa, dată în iunie anul trecut, a rămas definitivă prin neapelare.

Femeia era obligată să achite amenda în termen de trei luni sau măcar să solicite eşalonarea acesteia, ceea ce însă nu s-a întâmplat. Ca urmare, a fost solicitată înlocuirea amenzii cu închisoarea. Citată din nou, inclusiv cu mandat de aducere, Dana Ciobanu nu s-a prezentat în faţa instanţei. Ca urmare, judecătorii nu au avut altceva de făcut decât să transforme cei 10.000 de lei în 200 de zile de închisoare. Sentinţa, dată pe 6 aprilie, putea fi contestată în termen de trei zile de la comunicare.

Sursa Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow