Majorări salariale la început de an. Odată cu transferarea contribuţiilor de la angajator la angajat, dar şi a creşterii salariului minim brut pe ţara începând cu 1 ianuarie 2018, de la 1450 la 1900 lei brut în toate societăţile comerciale şi instituţiile publice au fost făcute sau sunt în curs astfel de ajustări aşa încât veniturile nete ale salariaţilor să nu scadă.

De exemplu la regia locală de termoficare au fost ajustate salariile brute ale tuturor angajaţilor, în funcţie de veniturile fiecăruia. Cele mai mari creşteri le au cei care sunt plătiţi cu salariul minim brut pe ţara, cca 2/3 din personal. Conducerea unităţii le-a majorat salariul brut la 1900 lei şi în consecinţă creşte puţin şi salariul net. Pentru restul dintre ei au fost majorate salariile brute, atât cât a fost nevoie pentru a acoperi efectele transferului contribuţiilor sociale.
La fel s-a întâmplat şi la societatea de salubritate. Aici 46 din cei 87 de angajaţi vor avea salariile brute şi nete mai mari iar restul doar cele brute. De asemenea la Primăria Paşcani câteva sute de însoţitori ai persoanelor cu handicap şi alte categorii de asistaţi social vor beneficia majorarea salariilor brute cu cca 26%. În schimb pentru funcţionarii şi personalul contractual au fost făcute ajustări salariale pentru fiecare în parte, în functie de veniturile fiecăruia. În consecinta cheltuielile de personal vor fi mai mari în acest an cu cca 1,8 milioane de lei, spun reprezentanţii administratiei locale.
Mentionam că nu toate instituţiile au luat măsurile necesare pentru protejarea salariatilor. La Paşcani, Casa de Cultură şi Biblioteca Municipală trebuie să obţină aprobarea Consiliului Local pentru majorarea salariilor. La nivel naţional unele instituţii au refuzat să se conformeze iar altele au majorat salariile doar pentru un an de zile, conform unui raport al Ministerului Finanţelor în timp de în mediul privat unii angajatori au preferat să acorde alte compensaţii sau beneficii în loc să majoreze salariile brute.

Slider


loading...
previous arrow
next arrow
Slider