27.4 C
Paşcani
sâmbătă, august 13, 2022
Array

Majorarea salariile din educaţie şi din sănătate a trecut de Parlament

Ministrul Muncii a avertizat în timpul dezbaterilor că legea este discriminatorie şi nu produce efecte acolo unde ar trebui. La rândului lui, liderul PSD, Liviu Dragnea a acuzat Guvernul de minciună. Liberalii şi o filmare prezentată de News.ro susţin că în sală, in momentul votului, nu era numărul necesar de parlamentari pentru ca şedinţa să aibă cvorum.

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, în calitate de for decizional, legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care sunt majorate salariile în educaţie şi sănătate, cu 184 de voturi „pentru”.

O filmarea prezentată de News.ro arată că în momentul votului în Camera Deputaţilor erau numai 153 de parlamentari, sub numărul necesar pentru cvorum.Liberalii au anunţat şi ei că au numărat mai puţine voturi faţă de numărul cerut, adică numai 168. Ei spun că vor aduce dovezi în acest sens. Legea a fost adoptată în aplauzele deputaţilor prezenţi. Parlamentarii liberali au lipsit de la vot. Anterior, legea a fost adoptată de deputaţi pe articole, în forma votată de comisiile din Camera Deputaţilor.

Conform unui document de lucru, aplicarea modificărilor decise de comisiile de specialitate determină creşteri salariale care, în cazul unui director de unitate de asistenţă socială pot ajunge până la 54%, de la 4212 lei la 6498 de lei, în cazul unui asistent social ar putea fi de 38% de la 2382 de lei la 3297 de lei, în timp ce pentru salariul unui psiholog stagiar în aceeaşi unitate nivelul creşterii este de 6%, ceea ce reprezintă mai puţin de 100 de lei. În cazul unui director de program de rezidenţiat, creşterea este de 12,5%, iar salariul unui medic coordonator de substaţie la serviciul de ambulanţă ar creşte cu 10%.

Cel mai mare impact bugetar al modificărilor salariale decise de comisiile parlamentare de specialite pentru personalul din educaţie şi din sănătate, de 2,9 miliarde de lei, îl au majorările cu o medie de 15% ale salariilor de bază pentru personalul din sănătate, inclusv cel administrativ, de la 1 decembrie 2016 (1,1 miliarde de lei) şi pentru personalul din învăţământ, de la 1 ianuarie 2017 (1,8 miliarde de lei). Pe locul al treilea ca impact bugetar se află sporurile calculate ca procent aplicat la salariile majorate pentru personalul din sănătate şi asistenţă socială, cu un impact de 1,4 miliarde de lei asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat. Conform unui document obţinut de News.ro, decizia comisiilor implică şi majorarea salariilor de bază pentru personalul din asistenţa socială, în medie cu 15%, de la 1 decembrie 2016, impactul bugetar fiind de 292, 31 milioane de lei. Pe cale de consecinţă, această decizie va genera şi modificări ale salariilor personalului din cadrul caselor de asigurări de sănătate judeţene si din cadrul direcţiilor judeţene de sănătate publică, salarii care reprezintă 85% din nivelul salariilor majorate pentru Casa Natională de Asigurări de Sănătate, ceea ce înseamnă costuri de 231,27, milioane de lei.
Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow