27.4 C
Paşcani
marți, august 16, 2022
Array

Majorarea preţului la salubritate, respinsă de toţi consilierii. S-a cerut demiterea conducerii

Preţurile serviciului de salubritate rămân neschimbate la Paşcani, cel puţin deocamdată. În şedinţa de astăzi toţi consilierii locali au respins proiectul de hotărâre iniţiat de primar la cererea şi după aprobarea Consiliului de Administraţie de la SC CLP Ecosalubritate SA.
Aleşii locali au început dezbaterile prin a reproşa că iniţiatorii nu sunt la şedinţa pentru a susţine proiectul şi a răspunde la întrebări, atât primarul cât şi directorul societăţii fiind plecaţi în concediu de odihnă.

Apoi au luat cuvântul câţiva cetăţeni care au participat la dezbateri. Ei au cerut înlocuirea platii serviciului cu o taxă de salubritate care să fie încasata de la toţi păşcănenii, ca să nu mai fie majorate preţurile. Culmea este ca propunere a venit de le unii dintre cei care au militat împotriva taxei de salubritate la dezbaterea public ape marginea proiectului iniţiat de primar acum doi ani de zile. De asemenea s-a cerut implementarea unor măsuri de colectare selectivă pentru diminuarea costurilor de transport.

În acelaşi context consilierul PNL Andrei Riznic a cerut demiterea sau dizolvarea conducerii societăţii pe motiv că nu vin cu alte soluţii decât cu propuneri de majorare a preţului.

Un alt motiv de nemulţumire a fost cel cu privire la legalitatea proiectului. Consilierul Vasile Haldan a explicat că sunt neclarităţi cu privire la cine trebuie să achite taxa de mediu pentru depunerea deşeurilor din cauza căreia ar trebui majorat preţul la salubritate.
Consilierul Vasile Avramiuc a atras atenţia că astfel de majorări de preţ sunt de neînţeles şi greu de suportat de populaţie. El a spus că trebuie găsite alte soluţii la problemele societăţii de salubritate.
De asemenea consilierul PMP Sorin Olariu a precizat că un acest proiect nu trebuia să ajungă pe ordinea de zi şi a atras atenţia asupra unor cheltuieli dubioase de la societatea de salubritate.
Chiar dacă majorarea de preţ a fost respinsă problema platii taxei de mediu pentru gunoiul depus a rămas nerezolvată. La Târgu Frumos consilierii au aprobat astăzi majorarea preţului, din aceleaşi motive, de la 7,5 la 10 lei, la persoanele fizice şi 100 lei mc la persoanele juridice.
CLP Ecosalubritatea SA Paşcani a primit deja o primă factură de la administratorul gropii ecologice de la Iaşi, de cca 80.000 de lei care trebuie achitata imediat. Tot acolo sunt trecute restante de aproape 250.000 lei şi penalităţi de întârziere de aproape 7000 lei.
Menţionăm că preţul salubrităţii la populaţie a fost propus să fie majorat de la 12.83 lei la 20.72 lei iar pentru societăţile comerciale de la 111, 64 la 180,20 lei/mc. Creşterile ar urma să fie aplicate retroactiv de la data de 1 februarie 2017.
În expunerea de motive se arata că este necesară majorarea preţurilor după introducerea taxei de mediu pentru depozitarea gunoiului, de 80 lei/tonă şi majorarea salariului minim brut pe ţara la 1450 lei/lună.

Municipiul Paşcani transporta în fiecare lună la depozitul din Iaşi cca 600- 800 de tone de gunoi. Asta înseamnă că societatea locală de salubritate ar trebui să achite în plus peste 60.000 de lei lunar. Practic se dublează cheltuielile de depozitare costuri care se vor regăsi în preţul serviciului de salubritate.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow