17.7 C
Paşcani
duminică, august 14, 2022
Array

Mâine sunt “Moşii de iarnă”. Vasele de lut, cele mai căutate

Zi importantă pentru credincioşii ortodocşi. Mâine sunt “Moşii de iarnă” sau aşa cum se spune din bătrâni, Sâmbătă Morţilor. Gospodinele fac plăcinte, sarmale sau piftii, pentru a le da de pomană celor nevoiaşi sau rudelor. Şi pentru că toate bucatele trebuie puse în vase noi, oraşul s-a umplut de tarabe cu tot felul de castroane, căni şi oale tradiţionale.

De la primele ore ale dimineţii, era forfotă în piaţa din zona Deal a municipiului Paşcani. Păşcănencele au ieşit să facă ultimele cumpărături pentru Moşii de Iarnă. Cele mai căutate obiecte au fost vasele tradiţionale din lut. Această doamna a cumpărat câteva castroane, în care să pună sarmalele fierbinţi şi plăcintele aromate, ce vor fi date mâine de pomană.

Doamna Ana a lăsat aluatul la crescut şi a ieşit din casă pentru a cumpără şi ea ceva tradiţional. Pregăteşte friptură şi tot felul de bucate româneşti, pentru că aşa este tradiţia din moşi strămoşi.

Cei care s-au pregătit pentru această zi, au scos din buzunare chiar şi până la o sută de lei. Preţurile la vasele de lut pornesc de la 3 lei şi ajung până la 50 de lei.

Potrivit tradiţiei, în sâmbătă morţilor se aduc ofrande la biserica pentru cei trecuţi în nefiinţă. În această zi, există credinţa că, sufletele morţilor coboară pe pământ, de aceea se da de pomană mâncare gătită. Această zi mai trebuie respectată şi pentru a te feri de nebunie sau tremurat.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow