14.9 C
Paşcani
luni, septembrie 25, 2023
Array

Mâine nu se mănâncă pepeni şi nu se bea vin roşu

Mâine, creştinii ortodocşi prăznuiesc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta este cunoscut în religia ortodoxă ca fiind înaintemergătorul şi Botezătorul Mântuitorului Iisus Hristos, este ultimul din proorocii Vechiului Testament, iar primele sale cuvinte de învăţătură se regăsesc în Evanghelia după Matei (3, 2): „Pocăiţi-vă că s-a apropiat împărăţia cerurilor“.

Ziua este una de post, în care credincioşii sunt sfătuiţi să nu mănânce pepeni sau alte fructe rotunde, pentru că forma lor este similară cu cea a capului. Mai mult, în satele în care se păstrează tradiţiile vechi nu se foloseşte nici cuţitul, totul rupându-se cu mâna.

Mâine se ţine un post aspru, fiind ultima sărbătoare importantă din anul bisericesc ce urmează a se încheia pe 31 august. În acelaşi timp, nu se mănâncă fructe de culoare roşie şi nu se bea nici vin roşu pentru a nu aminti de sângele vărsat la tăierea capului sfântului, iar alimentele nu se pun pe o tipsie – tavă mare, rotundă, de metal, uneori artistic ornamentată.

În plus, o datină străveche spune că cei care vor posti în ziua tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul consumă doar turtă din mălai sau din grâu.

Alte articole