3.6 C
Paşcani
marți, martie 19, 2024

Mâine, mare sărbătoare ortodoxă: e denumită şi Ziua Ursului. Ce an vom avea?

Întâmpinarea Domnului, unul dintre Praznicele Împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe, este ziua când se fac şi previziuni pentru vremea din acest an.

Creştinii ortodocşi sărbătoresc mâine, 2 februarie, Întâmpinarea Domnului, unul dintre Praznicele Împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe, sărbătoare prăznuită în fiecare an la 40 de zile după Naşterea Domnului. Totodată, în tradiţia populară, această sărbătoare mai este numită şi Ziua Ursului, zi despre care se spune că reprezintă confruntarea dintre anotimpurile reci şi cele calde. Totodată, în această zi se fac şi o serie de previziuni legate de vremea din acest an.

Din punct de vedere religios, sărbătoarea de pe 2 februarie marchează aducerea pruncului Iisus la Templul din Ierusalim de către Fecioara Maria şi Iosif. Potrivit tradiţiei creştine, Mântuitorul a fost dus la Templu pentru împlinirea Legii, care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie adus în faţa lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naştere. Tot în această zi se făcea şi curăţirea mamei, care nu avea dreptul să intre în Templu în cele 40 de zile de după naştere, tradiţie care se respectă şi de către Biserica Ortodoxă.

Potrivit scrierilor Noului Testament, Fecioara Maria şi pruncul Iisus au fost întâmpinaţi la templu de dreptul Simeon şi prorocita Ana. Dreptul Simeon, spune tradiţia creştină, a făcut parte din traducătorii Pentateuhului din limba ebraică în greacă şi, în momentul în care a ajuns la textul „Iată Fecioara va lua în pantece şi va naşte fiu“ acesta ar fi înlocuit termenul „fecioară” cu „femeie”. De aceea, se spune că, pentru necredinţa sa, Dumnezeu i-a făgăduit că nu o să moară până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioara. Tot potrivit tradiţiei, dreptul Simeon ar fi spus, atunci când l-a luat în braţe pe Hristos, „Acum slobozeşte (eliberează) pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochi mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor şi slava poporului Tău, Israel“.

Potrivit tradiţiilor populare, în această zi, dacă ursul îşi vede umbra când iese din bârlog, atunci se va întoarce înapoi şi va continua să doarmă, fiind semn că primăvara nu este încă aproape şi că iarna nu îşi va pierde din putere. Totodată, se crede că, astăzi, copiii trebuie unşi cu grăsime de urs, pentru a lua din puterea ursului, iar toată lumea trebuie să aibă grijă pentru că în această zi sunt mai multe ceasuri rele. Legat de religia ortodoxă, se spune că cei care nesocotesc ziua de sărbătoare de astăzi şi lucrează atunci se vor îmbolnăvi şi li se va strâmba gura. Totodată, cei ce se nasc astăzi sau fac nuntă în această zi vor avea parte de ghinioane. Tot astăzi, dacă boii vor bea apă de la streaşina casei, atunci va fi un an mănos pentru albine şi oi, dacă în această zi este cald, atunci va fi o vară îmbelşugată, iar dacă este frig şi viscol atunci vara va fi neroditoare.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole