25.2 C
Paşcani
sâmbătă, iulie 2, 2022

Mai puțini beneficiari la ajutoarele de încălzire

Mai puțini beneficiari la ajutoarele de încălzire

Din ce în ce mai puține dosare se depun în sezonul rece pentru ca cetățenii să beneficieze de subvenție la căldură. Motivele ar fi – controalele drastice privind veniturile reale ale beneficiarilor, salariile și pensiile mai mari și păstrarea plafoanelor de acordare la același nibel ca acum 7 ani. Cei care încă nu au reușit să depună dosarele mai au timp.

In ultimii ani a scazut simtitor numarul ajutoarelor acordate cetățenilor pentru incalzire. Dacă în anii trecuți, la Pașcani se înregistrau câteva mii de dosare, în acest sezon abia sunt câteva sute. De la începutul derularii actiunii privind acordarea ajutoarelor pentru încalzirea locuintei pentru sezonul rece 2017-2018 la Primăria Municipiului s-au depus puțin peste 600 de dosare. Cele mai multe dintre ele pentru gaz, 303. De exemplu, pentru energie termică au fost depuse și aprobate 257 de dosare, pentru lemne 103 iar energie electrică 20. Anul trecut au fost depuse 1.060 de dosare.

Se pare că pentru această descreștere ar fi două motive si anume pastrarea plafoanelor de acordare la acelasi nivel cu anul 2011, în timp ce pensiile si salariile au fost marite, respectiv introducerea printre bunurile care duc la excluderea acordarii dreptului a masinilor mai noi de 10 ani.

Din acest an ajutoarele pentru încalzire vor fi înlocuite de asa-numitul supliment de locuire, o componenta a venitului minim de incluziune. Prin noua lege, pragul de venit maxim pentru a primi ajutorul scade, iar valoarea subventiilor va creste pentru unii. Potrivit noii legislatii, venitul maxim trebuie sa fie de 600 lei/luna/membru de familie si câte 300 de lei/luna/fiecare membru de familie în plus, adult sau copil. Pentru persoanele singure, pragul maxim scade la 800 de lei/luna.

In ceea ce priveste ajutorul pentru electricitate, acesta va ramâne la fel, pentru încalzirea cu gaze naturale va scadea la 260 lei/luna, în timp ce pentru încalzirea cu combustibili solizi ajutorul va ajunge la maximum 80 de lei/luna. In consecinta, aceste modificari vor duce la  scaderea numarului celor care vor beneficia de ajutorul de incalzire.

 

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow