5.8 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Mai puţini bani pentru medicamente, pacienţi mai mulţi, la Spitalul de Urgente Pascani. Ce trebuie sa faci daca esti trimis sa le cumperi din farmacie

Îngrijorare în legislativul păşcănean în urma unor măsuri luate de conducerea Spitalului de Urgenţă Paşcani. Consilierii au cerut lămuriri de ce au fost reduse substanţial sumele alocate pentru medicamente, hrana,  dezinfectanţi şi materiale sanitare în proiectul de buget pentru anul în curs propus spre aprobare. Dezbaterile au avut loc în şedinţă reunite de astăzi a comisiilor de specialitate.

Chiar dacă numărul celor care apelează la serviciile medicale ale Spitalului de Urgenţă din Paşcani a crescut, conducerea unităţii a hotărât diminuarea bugetului din acest an pentru medicamente, hrana, reactivi, dezinfectanţi şi materiale medicale de la 4,091 milioane de lei cât a fost alocat în bugetul pentru anul trecut,  la 3,51 milioane de lei pentru acest an. Măsura ridică semne de intrebare cu atât mai mult cu cât anul trecut s-au cheltuit mai mult cu peste 320.000 lei pentru achizitionarea de medicamente şi materiale. Un consilier local din opoziţie a sesizat acesta situaţie şi a solicitat lămuriri.
Clarificările au fost aduse chiar de directorul de îngrijiri medicale, consilierul local Liliana Pertu. Ea a explicat că bugetele au fost reduse pe motiv că spitalul are stocuri de medicamente şi materiale sanitare pentru câteva luni de zile, în timp ce cheltuielile salariale au crescut semnificativ.
Precizările consilierului PSD, membru în Consiliul Director al spitalului sunt contrazise chiar de unii pacienti care au fost trimişi de medici să îşi cumpere medicamentele sau materialele medicale necesare din farmacii. Pe reţelele de socializare sunt zeci de astfel de mesaje contrazise însă de conducerea unităţii.
Astfel de cazuri sunt des întâlnite şi la nivel naţional. Din acest motiv ministrul sănătăţii a subliniat în cadrul unei emisiuni televizate ca pacienţii pot să obţină banii înapoi, pentru medicamentele cumpărare.
Procedură este valabilă şi la spitalul din Paşcani, însă în anumite condiţii. Pacienţii internaţi care sunt trimişi în farmacii pentru a-şi cumpăra medicamentele, trebuie să ştie că au nevoie de avizul conducerii spitalului pentru a fi decontate. Medicii pot prescrie şi alte medicamente decât cele aflate pe stoc, doar în condiţii speciale.
Menţionăm că anul trecut au fost înregistraţi la Spitalul de Urgenţă din Paşcani cca 128.000 de pacienţi din care 25600 la Compartimentul de Primiri Urgente, 68.000 la cabinetele din ambulatoriu, 9800 pentru spitalizare zi şi restul internaţi. Numărul lor este semnificativ mai mare faţă de anul 2016.

Alte articole