-3.1 C
Paşcani
duminică, februarie 5, 2023

Mai multe medicamente antibiotice și antitermice nu mai pot fi exportate până în aprilie

Exportul unor medicamente antibiotice și antitermice va fi restricționat în următoarele trei luni, respectiv până în aprilie 2023, potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății (MS) oficializat joi. Măsura e necesară, potrivit autorităților, pe fondul apariției unor discontinuități în aprovizionarea cu medicamente.

Astfel, Ordinul MS 140/2023 stabilește o listă ce conține medicamente antibiotice și antitermice cu administrare orală a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar, pe o perioadă de trei luni de la data intrării lui în vigoare, adică până în 19 aprilie 2023.

Lista medicamentelor restricționate de-acum la export:

Sunt exceptate de la restricția privind exportul medicamentele fabricate în România pentru a deservi piețele din afara teritoriului României, inclusiv cele fabricate sub contract pentru acei parteneri comerciali cu sediul în afara României cu care fabricantul are încheiat un contract de fabricație, cele care tranzitează teritoriul României și au ca destinație finală alte piețe din afara teritoriului României, precum și cele care fac obiectul livrărilor sub contract în cadrul unei achiziții publice comune lansate la nivelul Uniunii Europene.

În cazul medicamentelor exceptate, producătorul va prezenta la vamă:

  • o copie a autorizaţiei de fabricaţie, aprobată de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, în care sunt menţionate medicamentele;
  • o declaraţie pe propria răspundere conform căreia medicamentele livrate nu sunt destinate pieţei din România şi au ca destinaţie finală ţara menţionată în documentele de livrare.

Nerespectarea prevederilor ordinului poate fi sancționată cu amendă de la 50.000 la 100.000 de lei.

Sursa avocatnet.ro

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow