27.6 C
Paşcani
miercuri, august 17, 2022

Mai multe drepturi pentru românii cu alergii

- Advertisement -

Persoanele din România diagnosticate sau suspectate de afecţiuni alergice sunt mai protejate de-acum. O lege promulgată de președintele Romaniei prevede combaterea discriminării pacienților care se confruntă cu astfel de afecțiuni. Printre cei care sunt vizați de această lege se numără pacienții cu astm bronșic, anafilaxie și alergie alimentară. Însă nu se aplică și celor diagnosticați cu intoleranță alimentară.
Noua lege prevede decontarea analizelor necesare diagnosticării, iar un registru național urmează să țină evidența celor care au alergii.

Mai mult, persoanele care suferă de bolile înscrise în lege vor beneficia gratuit de dozele de adrenalină necesare tratamentului, în caz contrar fiind îndreptățite să anunțe autoritățile, care vor da amenzi. In acest sens cabinetele individuale de medicină de stat şi private, inclusiv cabinetele de medicină dentară de stat şi private, au obligaţia de a deţine în dotare cel puţin o doză de adrenalină pentru auto-injectare încadrată în termenul de valabilitate înscris pe ambalaj.

De asemenea cantinele școlare sau cele studențești vor fi obligate să aibă un meniu special pentru elevii si studentii care sufera de alergii iar parintii sau reprezentantii legali au posibilitatea de a le aduce hrana necesara.

Aceleasi masuri sunt necesare si in spitale, hoteluri si pensiuni. Aici trebuie asigura hrana persoanelor care se declară ca fiind înscrise în Registrul național al afecțiunilor alergice.
iminarea sau condiţionarea acestora în niciun fel.

Costul mediu al investigațiilor pe care o persoană alergică este nevoită să îl suporte este de 4.000 de lei pe an. Odată ce manifestă simptome de alergie, pacientul ajunge să consulte pentru investigațiile inițiale, în medie, trei specialiști de discipline diferite.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow