19.5 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

Magazin distrus de flacari, la Muncelu de Sus

Fiti atenti in aceasta perioada la cosurile de fum necuratate sau care sunt amplasate necorespunzator. Un magazin din Muncelu de Sus, comuna Mogosesti Siret a ars aproape in intregime din cauza cosului pus in apropiere de materialele combustibile.

Incendiu a avut loc luni, in ziua de Sfantul Ioan, in jurul orei 22:30. Flacarile s-au extins cu repeziciune si au mistuit 200 de metri patrati de acoperis, dar si bunurile existente.

Pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente tragice, salvatorii recomanda cetăţenilor să acorde atenţie respectării măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor, după cum urmează:

„Pentru coşuri de fum şi sobe:

  • Asiguraţi verificarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere;
  • Curăţaţi periodic coşurile de fum, întrucât funinginea rezultată prin arderea materialului lemnos şi depusă in interiorul coşurilor de fum, pe fondul supraîncălzirii sobelor, se poate aprinde si provoca incendii, fie prin efect termic fie din cauza jarului (scânteilor) ajunse in contact cu materialele combustibile din construcţia locuinţei.
  • Pe pardoseala, in fata usii (portitei) de alimentare cu lemne a sobei se va monta o tabla metalică (cu dimensiunile 50 cm x 70 cm), astfel incat jarul cazut accidental din soba sa nu intre in contact cu materialele combustibile si astfel sa provoace un incendiu. In soba nu se vor introduce lemne mai lungi decat focarul, iar portita de acces nu se va lasa deschisa.
  • Nu utilizaţi lumânări sau alte surse de aprindere cu flacără deschisă în apropierea materialelor combustibile sau inflamabile;

Pentru mijloace de încălzire electrice

  • Nu utilizaţi instalaţii electrice defecte, cu improvizaţii, montate direct pe materiale combustibile, ori neizolate corespunzător;
  • Supravegheaţi permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcţiune. Reşourile constituie o sursă frecventă de aprindere prin plasarea lor necorespunzătoare sub birouri, rafturi, lângă paturi, unde probabilitatea de a intra în contact cu materiale combustibile (textile, hârtie, lemn etc.) este foarte mare. Reşourile improvizate şi artizanale prezintă risc deosebit datorită puterii mari a acestora şi a deficienţelor pe circuitele de alimentare, aspecte care conduc la suprasolicitarea instalaţiei electrice la care sunt racordate.
  • Nu amplasaţi materiale combustibile sau inflamabile în apropierea surselor de căldură; De asemenea, recomandăm părinţilor să supravegheze permanent copiii şi să nu-i lase închişi în casă, cu mijloace de încălzire aflate în funcţiune (sobe, reşouri)”, precizeaza ISU Iasi.

 

 

 

 

Alte articole