11.5 C
Paşcani
joi, martie 28, 2024

Lyridele ating punctul maxim în următoarele nopţi. Cum poţi observa ploaia de stele căzătoare

La sfârșitul lunii aprilie ne pregătim pentru un spectaculos fenomen astronomic, vizibil şi în România. Lyridele, ploaia de stele căzătoare, va putea fi observată cel mai bine în nopţile din perioada 22-24 aprilie 2021. Stelelele căzătoare sunt vizibile cu ochiul liber şi nu sunt necesare instrumente special concepute.

În luna aprilie, în nopțile de 22/23 și 23/24, toți cei care vor privi spre cer vor vedea mai multe stele căzătoare decât în mod normal. Acest fapt se datorează curentului activ de meteori Lyride, iar în aceste nopți va fi atins maximul acestora.

Planeta noastră trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observații fiind făcute de chinezi acum 2600 de ani (în anul 687 î.e.n.).

De asemenea, în luna aprilie vor putea fi văzute şi trei planete: Marte, Saturn şi Jupiter. Dintre acestea, Marte va putea fi văzută cu ochiul liber seara, undeva în constelaţia Taurus, iar celelalte două vor putea fi observate dimineaţa devreme, între orele 5:00 şi 6:00, înspre est-sud-est.

Cum se pot vedea Lyridele

Pentru a putea vedea meteorii nu aveți nevoie de instrumente astronomice, trebuie doar să priviți înspre cer, așezați comod, timp de minim o oră, cândva între miezul nopții și răsăritul Soarelui. Nu trebuie să priviți într-o direcție anume, pentru că meteorii pot apărea în orice direcție.

Totuşi, astronomii sugerează ca observaţiile să fie făcute din afara oraşelor mari sau de la periferia acestora pentru ca iluminatul public să nu creeze dificultăţi de observare. Specialiştii estimează că vor fi văzute aproximativ 18 stele căzătoare pe oră, în noaptea de 21 spre 22 sau 22 spre 23 aprile, în condiţii ideale, din locurile situate în afara oraşului.

Continuarea pe Observator

Alte articole