18.7 C
Paşcani
joi, august 11, 2022

Lunea Mare, prima zi din Săptămâna Patimilor

Ne apropiem cu pași repezi de Sfintele Sărbători Pascale. La începutul acestei săptămâni, marcăm intrarea în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, o perioadă  în care fiecare zi are o semnificație diferită, deosebită.

În Lunea Mare, creștinii ortodocși încep să se pregătească pentru Înviere. Este o zi de liniște si reculegere, curățenie sufletească și spirituală și, nu în ultimul rând, un motiv în plus să practicăm iertarea între oameni.

Săptămâna Patimilor, o perioadă specială pentru credincioși, abundă în tradiții și superstiții vechi, pe care oamenii le-au respectat de-a lungul vremii. În Lunea Mare, gospodinele din țară încep curățenia de Paște. Curțile sunt măturate, în case se face ordine și se aerisește fiecare încăpere, iar curățenia sufletului se păstrează prin post și rugăciune.

Luni, în Saptămâna Sfintelor Patimi, slujba este dedicată vieții lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos. Tot în timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, blestemat de Hristos să se usuce pentru că nu avea rod.

De precizat este și faptul că. prin aceste slujbe, creștinii își reamintesc și retrăiesc faptele petrecute în ultimele zile din viața pe pământ a Mântuitorului Iisus Hristos.

 

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow