27.6 C
Paşcani
miercuri, august 17, 2022
Array

LUMINĂ ȘI DAR PENTRU COPIII CARE VOR SĂ ÎNVEȚE

- Advertisement -

Cu multă bucurie în suflet și cu gândul că aduc zâmbetul pe chipurile a zeci de elevi, un preot a reușit, alături de sponsori și volunatri, să desfășoare activitatea și în acest an la centrul de zi pentru zeci de copii și adolescenți. Proiectul “Lumină și dar” continuă iar bucuria este mai mare mai ales că viețile puștilor sunt schimbate în bine, iar totul se vede prin rezultatele de la școală dar și în comportamentul lor. Materialul video în cadrul știrilor INFOBIT. 

Este ora mesei de prânz. Miroase a ciorbă iar copiii nu mai contenesc din a povesti și a zâmbi de anumite întâmplări povestite chiar de ei cu mult haz. În sală sunt și voluntarii dar și părintele Dumitru Cristea, cel care a pus bazele acestui centru de zi, de ajutorare și dezvoltare a copiilor cu posibilități financiare reduse în familie. Iar rezultatele imediat au apărut. Note bune la școală, chiar premii I, dar și o deschidere spre discuție, a povesti, a se juca și a-și dezvolta anumite abilități.

Este și cazul acestui băiat. Vlăduț spune că la școală este unul dintre cei mai buni pe clasă și îi place la nebunie matematica. Iar de la centru nici nu mai vrea să plece, aici descoperindu-și pasiunea pentru această materie.

La fel ca el sunt majoritatea copiilor. De exemplu, Maria este în clasa a 7 a la Colegiul “Sadovenu” din Pașcani și încearcă să fie printre cei mai buni din clasă. Implicarea și determinarea se datorează voluntarilor care o susțin și ajută.

Cei mai buni elevi au fost răsplătiți cu excursii din partea Asociației. Astfel, ei au avut ocazia să viziteze mânăstirile din zona Bucovinei dar și Cheile Bicazului sau Lacul Roșu.

La contribuția temelor sau cel care îi învață jocuri de dezvoltare personală este Ionuț. Student la Teologie, el spune că face voluntariat cu mare drag și că se simte împlinit atunci când îi vede pe copii cu zâmbetul pe buze.

Dacă vrei să fii voluntar trebuie să ai una dintre aceste calități – săritor, prietenos, iubitor, prietenos, jucăuș, amuzant, înțelegător, vesel – scrise chiar de copiii de la centrul de zi.

Doritorii trebuie să se adreseze Asociației, iar programul îl pot alege, ori dimineața de la 9:00 la 12:00 ori după amiază, de la 13:00 la 17:00. Voluntarii trebuie să aibă minim 14 ani și sunt așteptați și în una noiembrie. În momentul de față 5 voluntari lucrează cu elevii.

Chiar și după puțin timp petrecut în Asociație beneficiarii au pus cateva randuri pe o foaie. Cum văd ei acest loc?

“Asociația Lumină și Dar este casa noastră, unde noi trăim în armonie și iubire necondiționată. Suntem o familie mare, ne iubim. Nu contează cum suntem unul pentru altui, noi tot o familie trebuie să fim și să avem grijă unul de altul. Părintele Cristea este tatăl nostru.” 

Centrul de zi din Pașcani este frecventat la această dată de 25 de elevi, cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani. În acest loc, datorită preotului Dumitru Cristea, copiii primesc ajutor indiferent de vârstă sau de religie. Nu este o școală cu profil religios, iar copiii și adolescenții au libertatea deplină în a-și alege drumul în viață.

Un alt caz susținut de Asociație este a unei familii din apropiere de Pașcani – Bursuc Deal. Un tată rămas cu doi copii minori îi are în grijă, însă condițiile de trai sunt greu de imaginat. Ei au nevoie de pături și haine groase, dar și de un calorifer electric. Pentru cei care doresc să doneze trebuie să se adreseze Asociației.

Asociația „Lumina si dar” este înființată în anul 2014 de preotul Dumitru Cristea cu finantare de zeci de mii lei lunar din partea Te Rox Prod Pașcani, prin managerul Doina Cepalis, iar banii sunt cheltuiti pe mancare, medicamente, imbracaminte sau incaltaminte.

Centrul de zi din Pașcani funcționează în fiecare zi de luni până vineri, iar preotul spune că orice copil care are nevoie de ajutor la teme este binevenit. Principalul sprijin îl primește de la profesori, medici și asistenți sociali care fac voluntariat în centru.

Menționăm că preotul Dumitru Cristea mai coordonează o Asociație. Este vorba despre “Mila Crestina” adresata varstnicilor.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow