19.1 C
Paşcani
miercuri, octombrie 5, 2022
Array

Loteria fiscală a dublat numărul bonurilor

- Advertisement -

 „Consumul de role de hârtie pentru casele de marcat a crescut cu 80% de când s-a început cu loteria fiscală. Se dau de aproape două ori mai multe bonuri fiscale”, apreciază un oficial MasterCard.

Comercianţii eliberează de aproape două ori mai multe bonuri fiscale de la introducerea Loteriei fiscale ca mecanism de combatere a evaziunii, având în vedere că a crescut consumul de role de hârtie pentru casele de marcat cu 80%, a declarat directorul MasterCard pentru România, Cosmin Vladimirescu. „Consumul de role de hârtie pentru casele de marcat a crescut cu 80% de când s-a început cu loteria fiscală. Se dau de aproape două ori mai multe bonuri fiscale”, a afirmat Vladimirescu într-o conferinţă. Prima extragere ocazională a Loteriei bonurilor fiscale a avut loc în aprilie, în a doua zi de Paşte.

Vladimirescu a arătat că există o foarte strânsă corelaţie între nivelul plăţilor electronice şi nivelul de fiscalizare. Astfel, 4,4% din plăţile realizate în România sunt efectuate cu cardul, tinzând spre 8% în acest an, pe când economia subterană are o pondere de 28,4% din PIB. Media europeană a plăţilor cu cardul ajunge la aproximativ 20%. „Dacă se implementează pachetul de zece măsuri pe care le-am propus Guvernului anul trecut, în urma studiului realizat împreună cu PwC, în şapte ani economia subterană ar însemna să scadă cu zece puncte procentuale, de la 28% la 18%, cât este şi media europeană în prezent, iar taxele ce vor fi încasate suplimentar vor fi în vecinătatea a 14 miliarde de euro”, a punctat Vladimirescu.

Directorul general al MasterCard a precizat că măsurile Guvernului aprobate în ultimul an, dintre care o parte nu au intrat încă în vigoare (limitarea plăţilor în numerar, reducerea comisioanelor la tranzacţiile interbancare, introducerea obligatorie a caselor de marcat cu jurnal electronic), vor conduce la creşterea tranzacţiilor electronice, însă efectele acestora nu pot fi măsurate separat. „Când vom implementa toate aceste lucruri, când TVA va scădea de anul viitor, când ne vom putea plăti taxele şi impozitele cu cardul, când casele de marcat electronice vor fi online, atunci vom putea vedea cu cât o să creştem mai repede pe plăţi cu cardul decât ritmul înregistrat anterior. Cred că vom avea suficiente date pentru a face o evaluare la sfârşitul anului viitor”, a adăugat Vladimirescu.

continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow