20.5 C
Paşcani
duminică, august 14, 2022

Localnicii din Cotnari vor putea să se testeze gratuit pentru depistarea diabetului şi a bolilor de inimă

Ieşenii din mediul rural vor beneficia de investigaţii medicale gratuite pentru boli şi diabet în cadrul unui proiect gestionat de Alianţa Pacienţilor Cronici din România.

Aceştia au lansat caravana „Sănătatea vine la tine” în care îşi propun să investigheze medical peste o mie de persoane din mediul rural din şapte judeţe, campania fiind la prima ediţie. Astfel, aceştia s-au pornit pe 21 mai în localităţi din Caraş Severin, Iaşi, Mureş, Tulcea, Ialomiţa, Dolj, Dâmboviţa şi Călăraşi. În Iaşi vor ajunge pe 28 şi 29 mai, alături de partenerii lor de la ACES Iaşi – „Asociaţia pentru consiliere şi educaţie în sănătate” şi cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. Caravana va merge în localitatea Cotnari şi va fi compusă din medici specialişti, rezidenţi, asistente medicale şi voluntari aleşi dintre elevii de la şcolile postliceale, dar şi dintre studenţii de la Medicină de la universităţile de profil din ţară. Aceştia vor face analize de sânge (hemogramă, profil lipidic, feritină), investigaţii pentru diagnosticarea diabetului (glicemie şi glicată), EKG şi evaluare pentru riscul de boli cardiovasculare.

„Pentru foarte mulţi locuitori din mediul rural spitalele sunt greu accesibile din punct de vedere al distanţei sau al costurilor de transport. Sunt, în continuare, localităţi rurale fără medic de familie sau cu prea puţini medici pentru numărul de locuitori. Dat fiind accesul dificil al pacienţilor la servicii de sănătate, vizita caravanei în localităţi aflate la mai mult de 20 de kilometri de cel mai apropiat spital public este cu atât mai utilă”, a declarat Cezar Irimia, preşedinte APCR. Caravana va distribui şi pliante şi afişe cu informaţii despre diabet şi bolile cardiovasculare, cât şi despre importanţa ca pacienţii să îşi efectueze anual analize de sânge.

Sursa Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

ACCIDENT RUTIER CU OPT VICTIME, LA MOTCA

Accident rutier cu sapte victime, dintre care doi minori....

Tineri amendați pentru lipsa de educație

Doi tineri din Pașcani au fost surprinși de Poliția...

Accident rutier cu patru victime la Butea

Accident rutier cu trei victime in comuna Butea. Evenimentul...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow