27.4 C
Paşcani
marți, august 16, 2022
Array

“Livada solidară franco – română”. Sute de arbori plantați de elevi și profesori alături de francezi

“Livada solidară franco – română”. Sute de arbori plantați de elevi și profesori alături de francezi

Au lăsat totul deoparte iar ziua de sâmbătă au dedicat-o voluntariatului. Este vorba despre elevi și profesori de la mai multe școli din județ care au venit să planteze pomi fructiferi. Evenimentul “Livada franco – română” a fost pe placul tuturor, dat fiind că fiecare copac a primit numele celui care l-a plantat iar elevii au avut timp să socializeze și să învețe lucruri noi. Nu au lipsit ceaiurile și plăcintele, iar fotografiile, cu miile au fost făcute.

Materialul video în cadrul știrilor INFOBIT.

Sâmbătă dimineața, 28 octombrie, ora 10:00. O bucată de teren din comuna Stolniceni Prăjescu a fost luată cu asfalt de peste o sută de elevi și profesori. Ei au răspuns “prezent” apelului făcut de către Asociația GipsyEye de a planta pompi fructiferi. Debutul a fost făcut cu prezentarea școlilor dar și mici exerciții de încălzire. Apoi, un inginer agronom a pregătit terenul pentru volunatri și a făcut o demonstrație cum se plantează corect un copac.

Bucuroși și emoționați că vor planta, pentru unii, primul copac, elevii au trecut la treabă. Au săpat groapa la adâncime care trebuie, apoi gutuiul, părul și prunul au fost puși în pământ.

Ei spun că activitatea a fost pe placulul lor și chiar și-au făcut prieteni noi. Elevii de gimnaziu abia așteaptă următoarea acțiune, spune Robert ce învață la Liceul Teoretic „Miron Costin” din Pașcani.

Și profesorii au pus mâna pe hârleț alături de elevi și au plantat copaci. Printre cei prezenți s-au aflat și de la Liceul Danubiana din Roman, Neamț.

De asemenea, o gască de elevi și profesori au venit de la Școala din Hărmăneștii Vechi. Printre participanți s-au aflat elevi care erau experți în plantatul copacilor.

Volunarii de la Școala Specială din Pașcani cred că astfel de acțiuni interactive, ecologice și de voluntariat trebuie să se desfășoare mai des, dat fiind beneficiile aduse.

Cu 14 elevi au venit și profesorii de la Școala din Heleșteni. Elevii s-au arătat încântați de participare iar numărul celor care voiau să vină era mai mare, însă nu a fost mijloc de transport pentru toți.

De promovarea evenimentului în școli s-a ocupat profesorul de limba franceză Alice Loghin. Ea a avut alături două dintre voluntarele venite din Franța și care vor petrece următoarele luni în Pașcani, ajutând copiii rromi la lecții.

Un moment de repaus a fost ceaiul și plăcinta, foarte apreciate de toți cei prezenți. De asemenea, la ora 12:00 s-a sărbătorit și Ziua Mediului prin fotografii de grup, în livadă.

Inițiatorul campaniei Livada franco – română este președintele Asociației GipsyEye, Ionuț Stan. El se află în această perioadă în România și e mulțumit de voluntarii care au venit să planteze copaci. Ionuț speră ca livada solidară să fie întreținută și să se bucure de primele roade. Asociația îți dorește ca astfel de proiecte de voluntariat să prindă mai mult, iar livezi solidare să fie în mai multe locuri. Ideea de livadă a venit din Franța, acolo unde locuiește de câțiva ani. Pentru cei de acolo e un loc de relaxare și comuniune cu natura. Ionuț a rămas impresionat și de faptul că la o grădină zoologică din Franța erau în cuști – găini și cocoși.

Proiectele Asociației nu se opresc aici. Coordonatorii urmează să organizeze un festival multietnic și să continue cu festivalul de film și chiar cel de livadă solidară. De asemenea, în următoarea perioadă, în școlile din Pașcani și nu numai vor fi mai mulți voluntari străini.

La finalul evenimentului fiecare participant a primit diplomă, drept mulțumire că a venit. Scopul proiectului vizează, pe termen lung, auto-finanţarea asociaţiei care lupta pentru integrarea rromilor în societatea română.

Elevii și profesorii de la școlile participante sunt Liceul Teoretic „Miron Costin” Pașcani; Colegiul Tehnic „Mihai Busuioc” Pașcani; Școala Heleșteni, Școala Specială Pașcani, Școala Gimnazială Hărmăneștii- Vechi; Liceul Danubiana din Roman, Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea” Pașcani; Colegiul Național „Mihail Sadoveanu”Pașcani.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow