19.3 C
Paşcani
marți, iunie 22, 2021
19.3 C
Paşcani
marți, iunie 22, 2021
Array

Lista marilor datornici la bugetul local este pe internet. O ieşeancă cu mai multe terenuri are de plătit 463.000 lei

oferta.oceancredit.ro

Ultimele știri

Municipalitatea a publicat ieri lista „marilor datornici” la bugetul local. Peste 1.000 de ieşeni şi 204 firme cumulează debite care ajung la aproape un sfert din întregul buget de investiţii al Primăriei pe anul în curs. Cu o sumă de circa cinci milioane de euro, atât cât reprezintă restanţa totală, Primăria ar putea reabilita un monument istoric al Iaşului, precum Palatul Braunstein sau Muzeul de Ştiinţe Naturale. Printre datornici se află oameni de afaceri cunoscuţi ai Iaşului, senatori sau firme care deţin clădiri de patrimoniu lăsate în paragină în speranţa că se vor autodemola.

Topul firmelor datornice la bugetul local

Listele publicate de primărie conţin doar obligaţiile fiscale ale contribuabililor, fără cele nefiscale (concesiuni, închirieri, dividende, vânzări de bunuri, amenzi etc). În cazul firmelor, lista cuprinde 204 firme, care cumulează restanţe de circa 8,4 milioane lei (5,57% din totalul obligaţiilor fiscale la firme). Pe prima poziţie, cu peste 630.000 lei, se află Drăgan Impex Trans SRL, firmă inactivă din martie 2015, conform Fiscului. Cele mai mari restanţe vin din impozitul aferent clădirilor pe care compania le deţine. Pe al doilea loc se plasează Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor România Film (RADEF) cu peste 334.000 lei. Şi în acest caz cea mai mare parte a sumei provine din taxele pe clădiri, RADEF având în proprietate fostele cinematografe. De precizat că, anul trecut, impozitul pe clădiri neîngrijite a crescut cu până la 500% în unele cazuri. Totodată, recent Primăria a obţinut în instanţă dreptul de proprietate asupra cinematografelor, dar sentinţa nu este definitivă. Podiumul debitorilor este completat de compania Mohingab Group, de data aceasta fiind vorba în special de restanţe la impozitul pe teren. Mohingab este o firmă înfiinţată în 2002 şi este condusă de sirianul Ahmad Batikh, fiind specializată în comerţul cu fructe şi legume.

Alţi „mari datornici” la bugetul local sunt companiile Tutun şi ziare (215.906 lei), Impex Raval (207.594 lei), Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (202.319 lei) şi Galaxy Tobacco (200.256 lei). Ultima firmă amintită deţine clădirile aferente fostei fabrici Ţigarete şi a fost amendată, în ultimii ani, în mai multe rânduri de Primărie pentru starea în care se află imobilele, unele fiiind incluse şi pe lista monumentelor istorice. Dintre cele 204 firme incluse pe lista Primăriei, 14 companii înregistrează restanţe mai mari de 100.000 lei. „Debitele publicate reprezintă toate obligaţiile fiscale restante la plată la data de 31 martie ale contribuabilului respectiv şi neachitate la 29 aprilie”, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Sebastian Buraga. El a adăugat că lista nu cuprinde contribuabili aflaţi în stări speciale: insolvenţă, faliment, insolvabilitate.
Continuarea pe Ziarul de Iasi

media-146228634522223900

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer senin
19.3 ° C
20.2 °
18 °
84 %
0.8kmh
7 %
mar
28 °
mie
29 °
joi
30 °
vin
31 °
sâm
25 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI