21.2 C
Paşcani
luni, octombrie 2, 2023
Array

Lista analizelor obligatorii pe care trebuie să le facă fiecare copil la începutul anului şcolar

Înainte de începerea fiecărui an şcolar, copiii ar trebui să fie consultaţi de un medic de familie sau de un specialist în pediatrie, care să le evalueze starea de sănătate.

Medicii spun că începerea fiecărui an şcolar înseamnă o schimbare pe toate planurile, indiferent dacă copilul este în primul an de studiu sau în ultimul. După o perioadă relaxantă, cel mic va trebui să depună efort fizic şi psihic pentru a se adapta, iar părinţii trebuie să se asigure că el le poate susţine, mergând cu el la un consult medical general.

„Un consult medical va identifica corect eventuale probleme de sănătate ale celui mic. Medicul poate evalua dacă acesta este apt pentru orele de sport, dacă funcţia vizuală este în parametri normali, dacă tensiunea arterială este normală şi per ansamblu, dacă el este pregătit fizic pentru a face faţă schimbărilor aduse de noul stil de viaţă”, spune dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” din Iaşi.

În cazul în care analizele la care este supus cel mic arată că există o problemă de sănătate care necesită un tratament medicamentos, părinţii trebuie să ţină cont de sfatul medicului în ceea ce priveşte administrarea medicaţiei. „Am întâlnit părinţi care au redus perioada de tratament recomandată de medic sau dozele medicamentelor sau părinţi care din dorinţa de a îmbunătăţi starea de sănătate a celor mici cât mai repede au dat medicamente fără să consulte un medic. Medicamentele nu sunt bomboane şi trebuie tratate cu seriozitate. Întrebaţi medicul înainte de a presupune diagnosticul sau de a trata copilul, recomandăm să nu modificaţi prescripţia medicală şi să nu actionaţi după sfaturi neautorizate”, a precizat medicul Moraru.


Continuare pe Gandul

Alte articole

Restricții pentru traficul greu pe strada Unirii. Kogălniceanu rămâne cu sens unic

Sedinta importanta pentru circulatia rutiera in anumite zone din...

 Seniorii ceferiști, întâlnire emoționantă lângă locomotiva de epocă din Pașcani

Intalnire cu mare incarcatura emotionala, duminica, 1 octombrie, in...

Seniorii pășcăneni, sărbătoriți de ziua lor – FOTO

Ziua internationala a persoanelor varstnice a fost sarbatorita prin...

Festivitate de deschidere la Clubul Copiilor Pașcani – VIDEO

Clubul Copiilor din municipiul Pascani si-a deschis portile pentru...