1.9 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 3, 2022

Limita veniturilor ce pot fi obținute simultan cu indemnizația pentru creșterea copilului a crescut din 1 martie

Majorarea, începând cu luna martie, a indicatorului social de referință (ISR) care stă la baza indemnizației minime acordate pe perioada concediului de creștere a copilului (CCC) duce și la ridicarea plafonului veniturilor nete pe care persoana aflată în CCC le poate primi fără a-și pierde indemnizația.

OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor prevede că indemnizația nu se suspendă dacă persoana aflată în concediu de creștere „realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror nivel net nu depășește de 5 ori cuantumul minim al indemnizației”.

Înainte de data de 1 martie, valoarea acestui plafon era de 6.250 lei, însă, ca urmare a creșterii indemnizației minime de la 1.250 lei la 1.314 lei, suma maximă a veniturilor nete pe care le poate primi o persoană aflată în CCC din activități prestate efectiv este de-acum de 6.570 lei pe an.

Detalii despre actele necesare pentru dosarul de concediu pentru creșterea copilului și veniturile luate în considerare regăsiți în acest material.

Subliniem că acest plafon face referire la veniturile nete, adică cele asupra cărora au fost plătite deja impozitul pe venit (10%), contribuția la pensie (25%) și cea de sănătate (10%), pentru ultimele două dacă este cazul.

În categoria veniturilor care nu duc la pierderea indemnizației de creștere a copilului intră dividendele și veniturile din chirii, indiferent de valoarea lor, deoarece pentru acești bani nu se prestează o activitate efectivă.

Pe de altă parte, dacă persoana care se află în CCC este și administrator al unei firme poate pierde dreptul de a primi indemnizația de CCC, dacă, prin mandat, i se acordă bani ce depășesc valoarea de 6.570 lei. Dacă beneficiarul indemnizației nu primește niciun ban pentru calitatea sa de administrator sau primește până în suma de 6.570 lei într-un an, nu va pierde banii pentru CCC.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow