0 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 4, 2021

Liceenii de la Colegiul Mihail Sadoveanu Pascani merg in Republica Moldova

C.P. La 27 martie-9 aprilie 1918, Sfatul Ţării de la Chişinău a votat unirea Basarabiei cu România, un prim pas hotărâtor în realizarea Marii Uniri. În anul în care sărbătorim Centenarul Unirii, această dată va fi marcată prin mai multe activităţi.

Colegiul Naţional ,,Mihail Sadoveanu’’ va participa la una dintre acestea,    organizată de Liceul Teoretic ,,Petre Ştefănucă’’ din Ialoveni, Republica Moldova.

Este vorba despre Conferinţa Ştiinţifică ,,100 de ani de la Marea Unire din 1918’’, care va avea loc în data de 24 martie 2018. Lucrarea care va reprezenta  Colegiul Naţional ,,Mihail Sadoveanu’’ la conferinţă este intitulată ,, Personalităţile Marii Uniri- Ion I.C. Brătianu şi Samoilă Mârza, fotograful Unirii’’,  autorii fiind două eleve ale Colegiului, Bianca Elena Isticioaia şi Maria Magdalena Ţăpoi, coordonate de doamnele profesoare Jitaru Adela şi Mercaş Haricleea Monica.

Delegația din Pascani va fi condusa de prof. Genoveva Serban director la Colegiul Mihail Sadoveanu și dr. Grigore Craciunescu, fost primar al municipiului Pascani și fost deputat în parlamentul României.

În anul 2010 la inițiativa primarului Grigore Craciunescu, municipiul Pașcani s-a înfrățit cu orașul Ialoveni unde a ridicat o troiță în cinstea ostașilor cazuți în al doilea razboi mondial. În anul 2014 a avut loc o inițiativă în parlament, promovată de ,, Platforma unionista acțiunea 2012″ prin care parlamentarii romani erau rugați sa adopte un liceu din Republica Moldova. Deputatul Grigore Craciunescu a adoptat Liceul Teoretic Petre Ștefanucă. Ca urmare a acestei decizii deputatul Grigore Craciunescu a fost inițiatorul înfrățirii Colegiului Mihail Sadoveanu cu Liceul Teoretic Petre Stefanucă.

 

În anul în care se sărbătoresc 100 de la Marea Unire, dr. Grigore Crăciunescu a venit cu propunerea la cele doua licee, ca acest eveniment sa fie sărbătorit printr-o Conferință care sa se desfasoare la Ialoveni. Propunerea a fost  insoțită de promisiunea de a găsi fonduri pentru a sponsoriza întreaga activitate.

 

 

.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Raport parlamentar, noiembrie 2021- deputat PSD, Vasile Toma

Gradul de încredere pe care cetățenii ți-l acordă este și trebuie să fie direct proporțional cu gradul...

Angajaţii instituţiilor publice vor primi vouchere de vacanţă în perioada 2022 – 2026

Angajaţii instituţiilor publice vor primi, în perioada 2022 – 2026, vouchere de vacanţă în valoare de 1.450...

Începe sezonul distracției pe gheață la patinoarul de la Palas!

Iarna se apropie cu paşi repezi, iar odată cu răcirea vremii vine şi distracţia pe gheață la...

Acest profesor din Boureni-Moțca a fost premiat de președintele Klaus Iohannis pentru că a ajutat zeci de copii să nu renunțe la școală! Gheorghe...

Un tânăr din Iași a fost decorat chiar de președintele Klaus Iohannis cu ordinul „Meritul pentru Învățământ”...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI