More

  Liberalii, populişti până la capăt. Pun condiţii ilegale şi imposibil de îndeplinit, pentru blocarea metodologiei de facturare individuală

  Array

  Consilierii liberali din legislativul păşcănean nu au nici un chef să ajungă la un consens pentru aprobarea metodologiei privind încheierea convenţiilor pentru facturarea individuală la apă. După ce proiectul aprobat în luna mai a fost anulat pe motiv de nelegalitate, în urma amendamentelor aduse chiar de reprezentanţii PNL ( vezi dovada mai jos) , în dezbaterile din aceste zile mediate de un negociator din partea ApaVital, noii consilieri din opoziţie au pus exact aceleaşi condiţii. Aşadar se înţelege că scopul lor este fie ca noua hotărâre să fie anulată din nou, tot pe motiv de nelegalitate dacă va cuprinde aceste cerinţe – iar păşcănenii să rămână fără convenţii şi facturi individuale, fie metodologia să fie asumată prin vot doar de consilierii PSD.
  Aşa cum reiese dintr-un comunicat de presă consilierii liberali solicita ca toate convenţiile individuale la apa să fie încheiate pe perioadă nedeterminată. ApaVital a precizat că ele vor fi pe perioada nedeterminata doar acolo unde sunt deja asociaţii de proprietari sau măcar demersuri de infiintare, aşa cum este prevăzut în lege. Unde contractele de furnizare sunt încheiate cu reprezentanţii de scara, convenţiile vor fi pe perioadă determinată (3-6 luni de zile) şi vor fi prelungite pe perioadă nedeterminată dacă locatarii se vor constitui în asociaţii.
  Liberalii solicita că citirea apometrelor să fie făcută de reprezentanţii operatorului ieşean, deşi în cadrul negocierilor au admis că aceste citiri să fie doar de regularizare, de cel mult 2 ori pe an. Operatorul ieşean a propus ca în scările de bloc consumurile de apă să fie stabilite prin autocitire, aşa cum se intampla în mai multe oraşe din ţară şi chiar în unele asociaţii din Paşcani iar, periodic, dacă este cazul, salariaţi ApaVital să participe la citirile de regularizare. In acest fel locatarii nu ar mai fi nevoiti sa plateasca cate 5-7/luna pentru citirea apometrelor.
  O altă dorinţă este ca operatorul să treacă la facturarea individuală şi să fie distribuite pe cheltuiala furnizorului nu a beneficiarului. Acest lucru este posibil şi prevăzut deja în metodologie acolo unde sunt încheiate convenţii individuale şi se întâmplă deja la contractele individuale (branşamentele individuale) iar facturile sunt deja disponibile, gratuit, în format electronic, pe contul fiecărui titular de factură.

  Liberalii mai solicita ca recuperarea debitelor de la populaţie să fie făcută doar de operator în condiţiile în care aceasta măsură poate fi aplicată doar acolo unde sunt asociaţii de proprietari.
  Cea mai surprinzatoare cerere este că pe facturile la apa să nu se mai regăsească decât consumurile nu şi pierderile (diferenţele) din scara blocului şi subsol. Asta ar însemna că ele să fie suportate prin costul apei de ceilalţi consumatori, de la alte blocuri, case din toate localităţile componente ARSACIS. Şi termenul de „apă pluvială” pentru persoane fizice ar trebui să fie eliminat din întreaga metodologie deşi acest serviciu este facturat doar persoanelor juridice.
  O alte cerinţă de neînţeles este „să se renunțe la obligativitatea afișării tabelului la scara blocului cu numărul de persoane” în condiţiile în care chiar uni şefi de asociaţie solicita şi afişează aceste date pentru defalcarea şi plata costurilor din condominiu (lift, energie, etc) dar şi a diferenţelor la apă.

  Şi pentru că blocajul să fie asigurat metodologia de repartizare ar trebui să cuprindă şi obligativitatea ca operatorul ieşean să achite redevenţa la apă în cuantumul solicitat de Consiliul Local nu cel aprobat de asociaţia judeţeană ARSACIS, condiţie care nu are nici o legătură în acest context şi a fost deja impusă printr-o hotărâre care nu are nici o valoare şi a fost atacată în judecată.
  Menţionăm că odată cu încheierea convenţiilor se va trece la facturarea individuală şi vor fi sistate debranşările colective acolo unde sunt asociaţii de proprietari. Asta deoarece rău platnicii vor fi executaţi silit pe baza facturilor primite. Pentru asta este nevoie, mai întâi, de aprobarea unei metodologii de facturare, document care se afla de câteva luni în dezbatere publică, aprobat apoi anulat din cauza amendamentelor PNL.

  raport

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Iată comunicatul PNL Paşcani:

   

  Cominicat de Presă by orizontul pascani on Scribd

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Zeci de pășcăneni din etapa a doua s-au imunizat la centrul de vaccinare de pe strada Sportului

  In municipiul Pascani luni a inceput vaccinarea impotriva COVID-19 a persoanelor care se incadreaza in cea de-a doua etapa a campaniei de imunizare. Activitatea...

  Comisiile de specialitate au fost completate. Mai multi la Economic, mai putini la Educatie

  Desi a castigat alegerile locale pentru Consiliul Local , la diferenta de cateva sute de voturi de organziatia PNL iar cele doua formatiuni au...

  Reprezentantii Consiliului Local in CA-urile scolilor

  Legislativul pascanean a fost convocat in regim de urgenta pentru desemnarea reprezentantilor in Consiliile de Administratie si Comisiile pentru Evaluarea si Asigurarea Calitatii, in...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI