19.4 C
Paşcani
duminică, iulie 3, 2022
Array

Liber la permise pentru scutere

scuter first bike

Dupa multe luni de tergiversare, au fost publicate normele metodologice privind autorizarea scolilor de conducatori auto, de atestare a profesorilor de legislatie, dar si cele de organizare si desfasurare a cursurilor de pregatire teoretica si practica a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere. Iar noutatile nu sunt putine.

Pentru permisul de conducere, mai putin categoriile AM, A1, A2 si A, vehiculele trebuie sa fie dotate pentru examinarea cursantilor cu un sistem tehnic de monitorizare video si audio, precum si cu un sistem de pozitionare globala (GPS).

Sistemul tehnic trebuie sa contina doua camere video montate in interior, una indreptata spre interiorul vehiculului incat sa se poata vizualiza cursantul si examinatorul si una orientata paralel cu axul drumului astfel incat sa se poata vizualiza traseul urmat.

„Va fi un efort financiar, neindoielnic, dar vom dota doua autoturisme pentru examen cu astfel de sistem si cu GPS. Cursantii vor efectua 24 de ore pe alte masini, ultimele ore de practica fiind efectuate cu autoturismele respective pentru acomodare. Daca legea impune, ne vom supune”, a declarat Viorel Stoleriu, directorul Scolii de Soferi „Viovas”.

Pentru categoriile AM, A1, A2 si A legea prevede ca scoala de conducatori auto sa detina in proprietate, inchiriere sau contract de comodat un poligon pentru instruirea practica.

„Vom folosi acelasi poligon, ca si celelalte scoli auto, pentru caer avem contract de inchiriere”, a precizat Viorel Stoleriu. Anexa 1b la normele metodologice pentru autorizarea scolilor de conducatori auto, prevede, la dotarea minima a autovehiculelor si vehiculelor pentru autorizarea scolii auto, faptul ca motocicletele trebuie sa aiba un dispozitiv cu dubla comanda minim pentru frana de serviciu.

„Nu stiu ce inseamna acest lucru. Dar, in cele 6 luni pana la intrarea in vigoare a acestor norme, sper sa fim lamuriti. Mi s-ar fi pacut normal ca, pana la aplicarea normelor, legiuitorul sa acorde posibilitatea cursantilor sa sustina examenul dupa vechea legislatie, nu sa ii tii atat timp fara a avea posibilitatea de a obtine permisul”, a punctat directorul Scolii „Viovas”, scoala din judetul Iasi cu cel mai bun procentaj la examinarile auto pe anul 2012.

Cursurile de pregatire teoretica si practica pot incepe, insa, urmand ca rezultatele examenului sa se vada pe parcurs.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow