19.1 C
Paşcani
miercuri, august 17, 2022

Legumele românești s-ar putea scumpi cu până la 25 %, avertizează fermierii. Îngrășămintele și semințele costă tot mai mult

Fermierii se plâng de costurile tot mai mari cu îngrășămintele dar și de prețul semințelor și spun că, în acest context, prețul legumelor va crește simțitor.

Ionuț este un fermier din județul Olt. Cultivă legume în spații protejate și spune că prețurile ar putea crește cu aproape 25 de procente:

„Matematic, există o justificare a unei creșteri de până la 25 – 30% a produsului final. Spre deosebire de anul trecut, costurile cu achiziția îngrășămintelor s-a dublat efectiv, costurile cu achiziția combustibilului, pentru că-l folosim și noi, s-a dublat și el. În ceea ce privește prețurile la semințe și la tratamente fitosanitare, su suferit o creștere de până la 25 – 30%.”

Pentru a nu crește prețul legumelor, fermierii cer din partea Ministerului Agriculturii mai multe subvenții:

„Rămâne de văzut și dacă piața poate absorbi și aceste acreșteri și atunci șansa noastră ar fi ca aceste pachete de măsuri, prin creditări avantajoase sau subvenții corelate la actualitatea de astăzi, pentru că multe dintre ele au rămas la nivelul de acum 2-3 ani și nu mai sunt de actualitate. Dacă sunt updatate, dacă sunt corelate, ar avea capacitatea să absoarbă șocul unei astfel de creșteri.”

Continuarea pe europafm.ro

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow