11.3 C
Paşcani
marți, martie 21, 2023

Legile educației, repuse în dezbatere: Apar schimbări la admiterea la liceu, la bacalaureat și la studiile doctorale

Actuala lege a educației urmează să fie modificată substanțial, urmând să fie aduse schimbări, printre altele, în privința examenului de bacalaureat și a duratei studiilor universitare de doctorat, după cum apare în două proiecte de lege repuse în dezbatere luni. Proiectele au apărut, inițial, în vara lui 2022, dar, în urma consultărilor purtate de Ministerul Educației cu asociații ale părinților, elevilor sau studenților, s-a decis modificarea și repunerea lor în dezbatere publică.

În primul rând, potrivit celor două proiecte repuse luni în dezbatere, actuala lege ce reglementează învățământul, Legea 1/2011 a educației naționale, va fi înlocuită de două legi, respectiv una pentru învățământul preuniversitar și una pentru cel universitar.

Inițial, proiectele celor două legi au fost puse în consultare publică în vara anului trecut și, la jumătatea lunii iulie 2022, s-au aflat chiar și pe masa Guvernului, pentru prima lectură. Totuși, pentru că multe voci au susținut că o parte dintre propunerile conținute de proiecte sunt problematice, s-a decis inițierea unor consultări cu o serie de asociații ale elevilor, părinților, studenților și altele, astfel încât proiectele au fost repuse în dezbatere publică, într-o formă modificată pe alocuri față de variantele din vara lui 2022.

Proiectul legii învățământului preuniversitar

O primă modificare propusă pentru învățământul preuniversitar este apariția unor noi evaluări obligatorii. Astfel, la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, elevii vor susține, în mod obligatoriu, evaluări scrise la materiile “limbă și comunicare” și “matematică și științe”.

Continuarea pe avocatnet.ro

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow