15.5 C
Paşcani
joi, octombrie 28, 2021
Array

Legea medierii, in vigoare de la 1 februarie. Ce parere au judecatorii, avocatii si mediatorii

mediator

 

Medierea devine obligatorie în mai puţin de o săptămană. Părţile implicate în proces vor fi obligate să treacă pe la mediator, altfel judecătorii pot respinge dosarul ca neadmisibil. Puţini sunt cei care cunosc această parte a legii, în timp ce avocaţii cred că ea nu va avea mare utilitate şi asta pentru că românului îi place să se judece.

Începând din februarie, pascanenii cu probleme de rezolvat în instantã nu vor mai trebui sã piardã sute de lei sub forma cheltuielilor de judecată sau a taxei de timbru si nici ani de zile pentru obtinerea unei solutii. Potrivit noilor reglementari, victima ar putea fi pusa fata in fata cu agresorul ei. Judecătorii sunt încântaţi de noua lege, care, speră ei, îi va degreva de o bună parte din dosare. Dosarul se va putea judeca doar după ce părţile implicate vor dovedi că au trecut pe la mediator. Prima şedinţă de impăcare va fi una informativă şi gratuită.

Medierea poate fi utilizatã în rezolvarea unei arii largi de cauze, atât de naturã civilã cât si de naturã penalã, de la revendicãri, pretentii, obligatii de a face, la divorturi, partaje si încredintãri minori. De asemnea, la mediator, pe cale amiabilã, se pot rezolva litigii de muncã sau plângeri penale, etc. Avocaţii nu cred că efectele ei se vor simţi foarte curand.

Desi mediatorii nu sunt figuri noi în peisajul sistemului juridic din România, întrucât legea medierii existã încã din 2006, iar obligativitatea informãrii cu privire la posibilitatea medierii a fost introdusã din octombrie anul trecut, abia de acum informarea pentru mediere a cãpãtat caracter imperativ. Mediator poate fi orice absolvent de studii superioare, indiferent de domeniu, care are minim trei ani de experienta in munca. ziarulorizont.info

DE LA ACELAȘI AUTOR

Anunt de pierdere

Pierdut certificat constatator nr. 70820 din 08.08.2018 de la punctul de lucru din sat Pietrosu, comuna Tatarusi,...

O fetiță de 9 anișori, cu o păpușă în brațe, abuzată de un individ. A reușit să o agreseze sexual, după ce a păcălit-o

Un ieșean a fost trimis la pușcărie de către judecători, după ce a fost acuzat că a...

Ard câmpurile din comune. Neglijența oamenilor pun pe drumuri pompierii

Pompierii pascaneni, dar si cei din Targu Frumos sau Harlau primesc foarte multe solicitari in aceasta perioada...

Vom avea restricţii de Crăciun şi de Revelion? Ce spune ministrul Sănătăţii

Valul patru al pandemiei este din ce în ce mai aprig, fapt demonstrat de creșterea îmbolnăvirilor și...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI