30.8 C
Paşcani
marți, iunie 28, 2022
Array

Legea care prevede restituirea TAXEI AUTO ÎNCASATĂ ILEGAL a intrat în vigoare. Cum îşi pot recupera şoferii banii

Legea privind restituirea taxei auto încasată ilegal a fost publicată la sfârşitul săptămânii trecute în Monitorul Oficial. Prin urmare, şoferii care au de recuperat diferenţa dintre suma plătită conform legislaţiei adoptate în iulie 2008 şi suma calculată potrivit legislaţiei intrate în vigoare la începutul acestui an pot face o cerere la direcţiile Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Legea este menită să degreveze instanţele de procesele intentate de proprietarii de maşini care au plătit o taxă mai mare decât cea prevăzută conform formulei de calcul intrată în vigoare în 2012. Legea privind taxa pentru emisiile poluante a fost adoptată la jumătatea lunii ianuarie şi a prevăzut o reducere a taxei auto cu până la 25%, dând totodată posibilitatea ca în cazul în care taxa plătită în 2008 este mai mare, proprietarul să poată solicita restituirea diferenţei. Experţii susţin însă că birocraţia asociată cu recuperarea unor sume de bani de la Fisc îi va determina pe şoferi să apeleze tot la instanţe, unde vor avea de altfel câştig de cauză automat.

„Se renunţă la apărarea în instanţă făcută de către instituţiile publice în favoarea unei proceduri presupus mai simplă. În medie, primirea unui răspuns de la Fisc durează 45 de zile de la data la care dosarul este considerat complet, or aici ştim că pot apărea probleme. Întotdeauna cei de la administraţia fiscală îţi mai cer câte ceva în plus. Nu este o soluţie şi cred că până la urmă se va ajunge tot la îmbulzelile din instanţe”, a declarat pentru gândul avocatul Gheorghe Piperea.

„Aşa cum ştiu eu această problemă, nu cred că se va rezolva. Se va ajunge tot la instanţe însă acum va fi un câştigat de cauză automat. Reglementările trebuie abrogate. După aceea, poţi să te gândeşti calm, fără presiunea proceselor, cum să implementezi o taxă cu adevărat de mediu şi nu doar o taxă în plus cum este cea pe valoarea adăugată”, a mai spus avocatul.

Continuare pe www.gandul.info

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow